20 noiembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Copilului
Last Updated on noiembrie 20, 2023 by Erceanu Ileana

La 20 noiembrie, pentru a marca adoptarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului, sărbătorim Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.
Copiii sunt superputerea noastră! Ne dau sens, speranță și forță să ducem dincolo de limite tot ce ne punem în minte și în suflet. Copiii trebuie iubiți, respectați și ascultați! Astăzi și în fiecare zi! E timpul ca toți să ne reimaginăm o lume în care fiecare copil are acces la educație, servicii de sănătate și protecție socială.
La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adresat ţărilor din întreaga lume (Rezoluţia 836, IX) rugămintea de a organiza, începând cu 1956, un eveniment anual, intitulat Ziua universală a copiilor, o zi dedicată copiilor din întreaga lume, o zi prin care drepturile copiilor să fie promovate şi sărbătorite. Cinci ani mai târziu, la 20 noiembrie 1959, Adunarea Generală a ONU adopta Declaraţia pentru Drepturile Copiilor, care defineşte drepturile copilului la protecţie, educaţie, îngrijire a sănătăţii, adăpost şi o alimentaţie potrivită. La aceeaşi dată, în 1989, Adunarea Generală a ONU a adoptat Convenţia pentru Drepturile Copiilor.
Dincolo de conotațiile istorice, această zi este un moment ce oferă fiecăruia dintre noi un punct inspirat pentru a pleda, promova şi celebra drepturile copiilor, traducându-se în dialoguri şi acţiuni care vor construi o lume mai bună pentru copii. Indiferent de vârstă, de țara și mediul de origine, copiii fac lumea un loc mai bun și ajung să ne inspire în fiecare zi.
Drepturile copilului, pe înţelesul lui.
Ai dreptul să-ți cunoști părinții şi să fii crescut de aceştia.
Ai dreptul să ai un loc unde să locuiești, haine şi mâncare sănătoasă.
Ai dreptul să nu fi obligat să muncești.
Ai dreptul la o educaţie potrivită aptitudinilor şi abilităţilor tale.
Ai dreptul de a avea un cuvânt de spus în toate aspectele care te afectează.
Ai dreptul de a beneficia de o îngrijire specială, în cazul în care nevoile speciale o cer.
Ai dreptul să fii protejat împotriva violenţei.
Ai dreptul să primești îngrijiri medicale şi să fii protejat împotriva tutunului, alcoolului şi drogurilor.
Ai dreptul să ai propria religie şi cultură.
Ai dreptul să ai numele și naționalitate.
Ai dreptul să fii tratat la fel cu toţi ceilalţi copii, indiferent de culoare, de rasă, sex, limbă sau religie.
Ai dreptul să vorbești şi să fii ascultat.
Ești o persoană cu drepturi şi responsabilităţi şi ai dreptul să fii tratat ca atare. Bineînţeles, în paralel cu aceste drepturi, ai şi responsabilităţi legate de exercitarea acestora, precum şi obligaţia de respecta la rândul tău drepturile celorlalţi – copii sau adulţi. De exemplu, ai dreptul la educaţie dar ai şi responsabilitatea să mergi la şcoală, să iţi respecţi profesorii şi să înveţi.