21 martie, Ziua Mondială a Poeziei
Last Updated on martie 21, 2024 by Erceanu Ileana
„Cu ochii tăi căprui, de-o strălucire-așa ciudată / Tu m-ai făcut să plâng amar, când te-am privit întâia dată / În clipa cea dintâi, am presimțit că ești acela / pe care-l voi iubi în veci și-a fost de-ajuns în clip-aceea, / doar o privire să-mi arunci, și inima începu să-mi bată / așa de parcă pân-atunci nu-mi mai bătuse niciodată” (Ochii tăi căprui – Ileana Erceanu)
Poezia este pilonul tradiției orale, iar de-a lungul secolelor a demonstrat că poate comunica valorile diverselor culturi.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, UNESCO recunoaște capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minții umane. În 1999, UNESCO a declarat 21 Martie drept Ziua Internațională a Poeziei. A fost o recunoaștere a contribuţiei pe care au adus-o patrimoniului cultural poeţii şi scriitori din întreaga lume.
Unul dintre obiectivele principale ale Zilei Mondiale a Poeziei este de a sprijini diversitatea lingvistică prin exprimarea poetică și de a oferi limbilor pe cale de dispariție posibilitatea de a fi auzite în comunitățile lor. Sărbătorirea Zilei Mondiale a Poeziei este, de asemenea, menită să încurajeze revenirea la tradiția orală a recitalurilor de poezie, să promoveze predarea poeziei, să restabilească un dialog între poezie și celelalte arte precum teatrul, dansul, muzica și pictura, să susțină micii editori, să creează o imagine atractivă a poeziei în mass-media, astfel încât arta poeziei să nu mai fie considerată o formă de artă învechită, ci una care să permită societății în ansamblu să-și recapete și să își afirme identitatea.
Ziua Mondială a Poeziei onorează poeții, reînvie practica recitalurilor de poezie și promovează poezia ca formă de artă care unește oamenii. Studiind generații și generații de poeți, vedem că poezia lor poate da o perspectivă asupra ideilor și sentimentelor din acea vreme. Participând, de asemenea, la recitaluri de poezie, oamenii își pot exprima, prin limba pe care o vorbesc, sentimentele și emoțiile.