EVENIMENT

50 de ani de la inaugurarea Hidrocentralei Porțile de Fie I

Last Updated on mai 21, 2022 by Romeo Crismaru

A trecut o jumătate de secol de la inaugurarea Sistemului Hidroenergetic Porțile de Fier Momentul a fost marcat pe 20 mai 2022, la Porțile de Fier I, în prezența miniștrilor energiei din România și Serbia, dar și a prefectului județului Mehedinți, a parlamentarilor de Mehedinți și a conducerii Consiliului Județean Mehedinți. Sistemul Hidroenergetic și de Navigație Porțile de Fier I este cel mai ambițios proiect de exploatare a potențialului hidroenergetic al Dunării.

La 16 mai 1972 a fost inaugurat Sistemul Hidroenergetic Porțile de Fier 1, poate cel mai important proiect de exploatare a potenţialului hidroenergetic al Dunării, de îmbunătăţire a navigaţiei în zonă şi controlul inundaţiilor, realizat în comun de România și Iugoslavia.

La eveniment, au participat reprezentanții autoritatilor locale și centrale, colaboratori ai instituției, dar și foști salariați.

În prezent, Hidrocentrala de la Porţile de Fier 1 continuă să aiba un important aport la energia electrică a României, asigurând circa 10% din producţia la nivel naţional.

„Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier I este cel mai ambiţios proiect de exploatare a potenţialului hidroenergetic al Dunării, dar şi de îmbunătăţire a navigaţiei şi de control al inundaţiilor, este simbol al energeticii româneşti și rod al primei colaborării transfrontaliere dintre România și Iugoslavia”, a precizat președintele Consiliului Județean, Aladin Georgescu, prezent la eveniment, alături de vicepreședinții CJ Mehedinți, Ramona Cupă și Ionică Negru.

„Împreună cu prefectul județului Mehedinți, Alin Isuf, parlamentarii de Mehedinți, vicepreședinții Consiliului Județean Mehedinți, Ramona Cupă și Ionică Negru, am participat la invitația conducerii Hidroelectrica Porțile de Fier I, la evenimentul de marcate a 50 de ani de la inaugurarea sistemului. Când vorbim despre Hidrocetrala Porțile de Fier I, toți parametrii sunt la cel mai înalt nivel de performanță. Încă de la proiectarea acestei investiții, obiectivul a fost unul ambițios, iar construirea lui a fost o remarcabilă performanță a tehnicii românești, pentru ca mai apoi, să primească statutul de cea mai eficientă investiţie din Europa și cea mai mare hidrocentrală de pe Dunăre cu care ne mândrim că se află în județul Mehedinți”, a declarat președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.

Când vorbim despre sacrificii și tribute pentru construirea Hidrocentralei Porțile de Fier I, nu putem să nu amintim despre  strămutarea a circa 15.000 de oameni din 11 sate care au fost înghiţite de lacul de acumulare creat.

„E nevoie de fapte și mai puțin de vorbe!”

„Eforturile tuturor merită valorificarea potenţialului hidroenergetic existent și dezvoltarea politicilor energetice și economice pe termen lung! Este nevoie de fapte și mai puțin de vorbe în acest domeniu! Este nevoie de specialiști și nu este loc de superficialitate! Principalul obiectiv, la nivel guvernamental și la nivelul administrației județene, atât cât ne permit atribuțiile, este acela de a adopta măsuri și proiecte în domeniul transporturilor, energiei, mediului, dezvoltării economice, educației și securității pentru valorificarea Sistemului Hidroenergetic Porțile de Fier I și zona adiacentă care are un bogat potențial arheologic, istoric și turistic. Urez succes în activitate celor care își desfășoară activitatea în cadrul Hidrocentralei Porțile de Fier I, dar și celor care exploatează acest obiectiv!”, a mai precizat Aladin Georgescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button