Abordarea Indiei în ceea ce privește parteneriatul de dezvoltare
Last Updated on septembrie 15, 2022 by Romeo Crismaru
Într-o lume în curs de globalizare, a existat o schimbare din ce în ce mai mare către parteneriatul de dezvoltare. Astăzi, când globalizarea este amenințată din cauza pandemiei și a unui nou război în Europa, există o cerință mai mare pentru programele de parteneriat pentru dezvoltare.
Abordarea Indiei față de parteneriatul pentru dezvoltare își are rădăcinile în experiența mișcării pentru libertate a Indiei. Aceasta a avut solidaritate cu alte țări în curs de dezvoltare care, de asemenea, se scuturau de jugul colonialismului și, ulterior, al subdezvoltării. În ciuda constrângerilor inițiale de resurse, India, imediat după independența sa în 1947, a început să-și împărtășească experiența de dezvoltare și expertiza tehnică cu alte țări. Acest lucru a început cu burse și programe de consolidare a capacităților și apoi s-a extins la construirea instituțiilor.
Abordarea parteneriatului de dezvoltare al Indiei se concentrează pe dezvoltarea resurselor umane; arată respect pentru parteneriate, asigură diversitate, privește viitorul și pune dezvoltarea durabilă în centru. Cooperarea pentru dezvoltare a Indiei este de obicei necondiționată. Într-un sondaj al interlocutorilor africani, 60% au spus că au văzut dezvoltarea resurselor umane, consolidarea capacităților, formarea și bursele ca pe o parte valoroasă a parteneriatului indian, alături doar de Investițiile Străine Directe din India. Cooperarea cu partenerii de dezvoltare pe o bază egală și ghidată de prioritățile lor de dezvoltare este abordarea fundamentală a Indiei. În discursul de referință al prim-ministrului Modi către Parlamentul Ugandei din iulie 2018, el a spus: „Parteneriatul nostru de dezvoltare va fi ghidat de prioritățile dumneavoastră. Va fi în condiții care vă vor fi confortabile, care vă vor elibera potențialul și nu vă vor constrânge viitorul. Vom construi cât mai multă capacitate locală și vom crea cât mai multe oportunități locale”.
Modelul Indiei de cooperare pentru dezvoltare este organizat pentru a răspunde solicitărilor din partea țărilor partenere și pentru a oferi soluții fezabile din punct de vedere tehnic și financiar. Principalele instrumente ale parteneriatului de dezvoltare al Indiei includ linii de credit, asistență prin granturi, proiecte mici de dezvoltare, consultanță tehnică, ajutor în caz de dezastre și asistență umanitară, precum și programe de consolidare a capacităților în cadrul programului de cooperare tehnică și economică indiană (ITEC). Într-un sondaj recent în Africa, ITEC a avut cea mai bună reamintire dintre diferitele eforturi de dezvoltare.
Înființarea programului ITEC în 1964 a avut loc când India a înțeles că țările nou independente și emergente se confruntă cu provocări pentru dezvoltarea lor. A existat ocazia de a umple astfel de goluri. Prin urmare, ITEC a adus propria experiență de dezvoltare a Indiei și realizări tot mai mari pentru a le împărtăși altor țări în curs de dezvoltare.
Programul ITEC are 6 calități de bază. Acestea sunt:
(1) Instruire în India pentru cursuri regulate în mai multe domenii din cadrul cursurilor ITEC
(2) Furnizarea de servicii de consultanță și efectuarea de studii de fezabilitate pentru proiectele propuse în țările partenere
(3) Înființarea de proiecte bazate pe granturi în țările partenere în domenii convenite de comun acord
(4) Trimiterea experților către țările partenere
(5) Tururi de studiu și schimb de experiență de către factorii de decizie din țările partenere
(6) Dispoziție pentru ajutor în caz de dezastre și asistență umanitară
Parteneriatul indian sprijină direct prioritățile naționale de dezvoltare. India contribuie, de asemenea, la fonduri multilaterale pentru realizări similare, cum ar fi fondul IBSA sau Fondul de parteneriat pentru dezvoltare India-ONU. Acolo unde sunt implicate împrumuturi sau se construiesc instituții, acum se pune un accent mai mare pe planurile de afaceri pentru ca aceste proiecte să fie sustenabile financiar. Principalul aspect este că ar trebui să sprijine prioritățile de dezvoltare, care la nivel internațional includ astăzi Obiectivele de dezvoltare durabilă. Cooperarea pentru dezvoltare adaugă valoare proceselor de dezvoltare ale partenerilor săi. Proiectele care decurg din parteneriat pot juca un rol important în oferirea de stimulente pentru activități profitabile, care pot avea impact asupra dezvoltării. Mișcarea indiană a investițiilor de impact pentru implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă prin investiții este un exemplu în acest sens.
Parteneriatul de dezvoltare pe care îl urmează India creează noi oportunități pentru alte țări în curs de dezvoltare, folosind propria experiență și capacitatea sectoarelor sale public și privat. Astfel, încearcă să depășească impedimentele structurale care limitează absorbția între alte țări și creează modele ușor scalabile și transferabile. Acest criteriu este din ce în ce mai important. Modelul indian de parteneriat de dezvoltare cooperativă urmărește să ofere proprietatea asupra activelor și capacităților care sunt construite prin parteneriatul cu India a țării gazdă. Acesta își propune să completeze resursele și capacitățile, respectând în același timp suveranitatea partenerilor și propriile planuri de dezvoltare. Acest lucru a condus la modelul de parteneriat indian, câștigând respect în rândul țărilor în curs de dezvoltare și din partea partenerilor internaționali. Eforturile Indiei sunt, de asemenea, eficiente din punct de vedere al costurilor și cheltuiesc mai puțin în ceea ce privește onorariile mari pentru consultanți și se concentrează mai mult pe livrare. Crearea unui nou Fond Trilateral de Dezvoltare în India va canaliza treptat diverse fonduri în sprijinirea modelului indian de cooperare în țările în curs de dezvoltare.
În Nepal, India a construit autostrăzi, sate electrificate, a furnizat proiecte de apă potabilă și a crescut potențialul energetic al țării. Pe fondul crizei recente din Sri Lanka, India a oferit un sprijin de aproximativ 3,8 miliarde de dolari pentru asistență imediată pentru a atenua problemele cu care se confruntă oamenii din Sri Lanka pentru combustibil, alimente și medicamente.
În Africa, proiectul de rețea electronică panafricană a fost cel mai mare proiect care a acoperit 47 de țări pentru a le oferi facilități de tele-medicină și tele-educație între 2009 și 2019. Acum a trecut în următoarea fază digitală. Există și alte povești de succes precum Centrul pentru Excelență IT din Ghana și Centrul de Formare pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului din Senegal. Summiturile Forumului India-Africa au oferit o nouă paradigmă pentru parteneriatul de dezvoltare al Indiei, ridicând finanțarea cu câteva miliarde de dolari.
În țările ASEAN, India a contribuit cu mai multe proiecte la Inițiativa ASEAN pentru integrarea ASEAN și a sprijinit, de asemenea, proiecte în Cambodgia, Myanmar, Laos și Vietnam, care au contribuit la reducerea decalajului de dezvoltare. India a întreprins proiecte prin Forumul India-Asia Centrală și Forumul pentru cooperarea India-Insulele Pacificului.
Pe măsură ce economia Indiei a crescut, India și-a deschis în continuare facilitățile și și-a încurajat sectorul privat să meargă în Africa și în alte țări cu un sprijin mai mare pentru împrumuturi concesionale și sprijin pentru investițiile din sectorul privat. Aceste abordări sunt acum perfecționate în cadrul Inițiativei de dezvoltare a Indiei într-un nou set care va ține pasul cu situația actuală și va oferi sprijin partenerilor de dezvoltare ai Indiei într-un mod durabil.
[Ambasadorul Gurjit Singh este un fost diplomat indian. Acesta a fost ambasadorul Indiei în Germania, Indonezia, ASEAN, Etiopia și Uniunea Africană]