SOCIAL

Abuzul de antibiotice ar putea ucide un om la fiecare trei secunde

Last Updated on mai 24, 2022 by Toma Mihai

Abuzul de antibiotice ar putea răpune un om la fiecare trei secunde, până în 2050, avertizează specialiştii. Dacă le luăm nejustificat, bacteriile vor deveni imune la terapii, iar infecţiile ar putea cauza 10 milioane de decese pe an, spun aceștia.

În pandemie, în România aproape că s-a triplat consumul unor antibiotice. S-a dovedit însă a fi un tratament inutil pentru Covid. Abuzul de antibiotice, în schimb, întăreşte microbii periculoşi. Experţi din mai multe ţări, care de un deceniu luptă împotriva rezistenţei bacteriilor la terapii, au venit la Bucureşti să tragă un nou semnal de alarmă şi să ofere îndrumare.

România este la coada clasamentelor privind consumul responsabil de antibiotice şi în top cu multe bacterii rezistente. Nu de puţine ori, chiar medicii prescriu imediat antimicrobiene şi le dau din start pe cele mai tari.

De câte ori consumăm aceste medicamente fără că organismul nostru să aibă cu adevărat nevoie de ele, nu facem altceva decât să ne „împrietenim” bacteriile din organism cu aceste antibiotice. Aşa se face că, pe termen lung, riscăm ca, atunci când avem nevoie cu adevărat, să nu îşi mai facă efectul. Cei mai mulţi pacienţi ignoră însă acest aspect, iar medicii duc muncă de lămurire cu ei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra pericolului uriaş la care am ajuns, tocmai din pricina uzului iraţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button