EDITORIAL

Anatomia unui fake-news: „Geniile” Orșovei fabrică un conflict de interese pentru Adrian Cican

Last Updated on iunie 7, 2023 by Romeo Crismaru

Să vezi și să nu crezi sau să-ți faci cruce cu limba! Cam așa spuneau străbunii noștri. Disperați să demonizeze un manager de spital care a făcut câte ceva în această funcție, niște minți bolnave rostogolesc pe rețelele de socializare, uneori de pe conturi false, ideea că Adrian Cican ar fi în conflict de interese pentru că a încasat o primă de excelență. Ce nu știu disperații e faptul că infracțiunea de conflict de interese, aceea pasibilă de pușcărie, se aplică în anumite coordonate.

Nebunia manipulării și demonizării lui Adrian Cican, executat de la conducerea Spitalului Municipal Orșova, atinge cote alarmante, dacă nu chiar vecine cu paranoia. Mai exact, se acreditează ideea că dacă a încasat un premiu lunar de excelență, managerul ar fi fost în conflict de interese, potrivit unui articol din Codul Penal. Nimic mai fals! Managerul de spital nu este funcționar public, deci nu intră sub incidența faptei de conflict de interese incriminate de art. 301, Cod Penal. Dar asta nu-i împiedică să umple rețele de socializare cu informații false, dar care dau bine la popor.

Să vedem cum stau lucrurile, analizând articolul din Codul Penal care incriminează conflictul de interese:

”(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie public” – acesta este articolul 301 din Codul Penal, care face referire la conflictul de interese.

Legea 95/2006, actualizată, privind reforma în domeniul sănătății, art. 177, alin. (9):

„Pe perioada executării contractului de management, managerul persoană fizică beneficiază de un salariu de bază şi de alte drepturi salariale stabilite potrivit prevederilor legale în vigoare, precum şi de asigurări sociale de sănătate, pensii şi alte drepturi de asigurări sociale de stat, în condiţiile plăţii contribuţiilor prevăzute de lege”. Cu alte cuvinte, la fel ca și salariul, și primele de excelență sunt drepturi salariale prevăzute de lege.

Legea 95/2006, actualizată, privind reforma în domeniul sănătății, art. 177, alin. (2):

„Managerul este numit prin ordin al ministrului sănătăţii, al ministrului transporturilor sau, după caz, prin act administrativ al conducătorului instituţiei, al primarului unităţii administrativ-teritoriale, al primarului general al municipiului Bucureşti sau al preşedintelui consiliului judeţean, după caz”. Deci este numit după un concurs, fără a fi nevoie să fie funcționar public.

Legea 95/2006, actualizată, privind reforma în domeniul sănătății, ART. 178, alin (2)

Constituie conflict de interese:    

a) deţinerea de către manager persoană fizică, manager persoană juridică ori reprezentant al persoanei juridice de părţi sociale, acţiuni sau interese la societăţi reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ori organizaţii nonguvernamentale care stabilesc relaţii cu caracter patrimonial cu spitalul la care persoana în cauză exercită funcţia de manager. Dispoziţia de mai sus se aplică şi în cazurile în care astfel de părţi sociale, acţiuni sau interese sunt deţinute de către soţul/soţia, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai persoanei în cauză;    

b) deţinerea de către soţul/soţia, rudele managerului ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai acestuia a funcţiei de membru în comitetul director, şef de secţie, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcţii de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcţia de manager;    

c) alte situaţii decât cele prevăzute la lit. a) şi b) în care managerul sau soţul/soţia, rudele ori afinii managerului până la gradul al IV-lea inclusiv au un interes de natură patrimonială care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a funcţiei de manager.    

(3) Incompatibilităţile şi conflictul de interese sunt aplicabile atât persoanei fizice, cât şi reprezentantului desemnat al persoanei juridice care exercită funcţia de manager de spital.    

(4) În cazul în care la numirea în funcţie managerul se află în stare de incompatibilitate sau de conflict de interese, acesta este obligat să înlăture motivele de incompatibilitate ori de conflict de interese în termen de 30 de zile de la numirea în funcţie. În caz contrar, contractul de management este reziliat de plin drept.    

(5) Managerul răspunde, în condiţiile legii, pentru toate prejudiciile cauzate spitalului ca urmare a încălcării obligaţiilor referitoare la incompatibilităţi şi conflict de interese.    

(6) Persoanele care îndeplinesc funcţia de manager pot desfăşura activitate medicală în instituţia respectivă, cu respectarea programului de lucru prevăzut în contractul de management, fără a afecta buna funcţionare a instituţiei respective.

Ca atare, niciunde nu scrie în lege că a lua o primă de excelență ar fi conflict de interese penal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button