ACTUALITATE

Armata Română va plăti circa 40 de milioane de euro pentru un program de comunicații criptate

Ministerul Apărării Naționale (MApN) va plăti circa 40 de milioane de euro pentru un program care să le permită forțelor sale să comunice între ele criptat, astfel încât mesajele să nu poată fi descifrate și înțelese de potențiali inamici.

Potrivit caietului de sarcini al procedurii pe care MApN deja a lansat-o în Sicap pe 2 octombrie, produsul se va numi „Aplicație de comandă-control pentru Forțele Terestre” și va fi destinat „vizualizării câmpului de luptă, realizării imaginii terestre recunoscute, transmiterii mesajelor pe interfețe standardizate specifice și elaborării documentelor de stat major intr-o manieră colaborativă și standardizată”.

Ministerul Apărării Naționale vrea un sistem de comunicații modulare, cu mai multe interfețe, capabil să afișeze pentru mai mulți utilizatori imaginea câmpului de luptă și să permită comunicarea de informații, de alerte și de ordine criptate, pe care inamicul să nu le poată înțelege.

Aplicația de comandă și control trebuie să funcționeze cu Windows 10 și să fie compatibilă cu sistemele pe care le folosesc deja statele NATO, printre care și România. Totodată trebuie să permită comunicarea Forțelor Terestre cu toate celelalte categorii de trupe din Armata Română.MApN vrea să cumpere toate licențele pentru acestă aplicație de la un singur agent economic și solicită instalare, mentenanță dar și garanție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button