EDITORIAL

Așteptări mari de la 2023 (editorial IdS)

Last Updated on ianuarie 13, 2023 by Romeo Crismaru

Editorial Mircea Popescu

Ultimii ani au fost foarte grei. Mai întâi a fost pandemia de Covid-19, cu restricțiile cauzate de aceasta, dar și reducerea activității economice, apoi a venit inflația cu o creștere exponențială a prețurilor atât la energie electrică, gaze, cât și la produsele de larg consum.

Anul 2022 a fost un an în care prețurile au crescut foarte mult, iar cei mai mulți cetățeni, îndeosebi cei cu venituri mici s-au descurcat foarte greu. Deși de mai bine de un an de zile este o stabilitate guvernamentală, cu o majoritate solidă, formată din principalele două partide ale țării, executivul nu a găsit soluțiile care să ducă la o îmbunătățire a situației economice și sociale.

Pentru anul 2023 așteptările populației sunt foarte mari, iar acestea sunt îndreptate înspre Guvern care trebuie să adopte acele măsuri pentru a veni în sprijinul celor afectați de inflație, iar acestea se referă în principal la creșteri de salarii și pensii. Contextul este unul extrem de dificil din două perspective: pe de-o parte nu sunt semne ca situația economică să se redreseze, dată fiind și conjunctura internațională, iar, pe de altă parte, anul 2023 este un an preelectoral, în care partidele aflate la guvernare se vor strădui să arate că le pasă de cetățeni și vor veni cu o serie de propuneri pentru a-și consolida sau spori capitalul de imagine politică, astfel încât să-și păstreze o bază electorală pentru alegerile de anul viitor. Astfel de măsuri luate anul viitor vor fi catalogate drept măsuri populiste, exclusiv cu scopul de a câștiga voturi în alegerile care vor fi. În ce măsură aceste partide aflate la guvernare vor reuși pe parcursul acestui an să se ridice la nivelul așteptărilor celei mai mari parți a cetățenilor, astfel încât efectele crizei economice să fie cât mai mici rămâne de văzut. Pe de altă parte, în acest an preelectoral 2023 va fi, în mod sigur, și o competiție politică în perspectiva alegerilor de anul viitor între partide, pentru a arăta care este mai aproape de nevoile reale ale cetățenilor. Problema este ca această competiție politică, inevitabilă de altfel, să nu se transforme în una care, în loc să amelioreze situația economică și socială existentă, dimpotrivă, să o agraveze și mai mult, datorită orgoliilor unor partide sau a unor lideri politici, situația care nu ar fi de dorit, pentru că aceasta se răsfrânge asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor.                    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button