ACTUALITATE

ATENȚIE LA CĂPUȘE!

Last Updated on mai 24, 2022 by Romeo Crismaru

Odată cu încălzirea vremii, toată lumea evadează în mijlocul naturii, în grădini, parcuri cu multă verdeaţă, păduri sau la munte. Trebuie să ştim însă că ne expunem pericolului înţepăturilor de insecte care pot transmite variate boli, unele dintre ele chiar cu evoluţie letală.

Căpuşele sunt vizibile cu ochiul liber, înţepătura lor nu doare şi, de aceea, periodic pielea trebuie examinată, ideal seara la baie. Căpuşele pot afecta zonele mai ascunse (pielea păroasă a capului, zona subraţului, ombilic, zona din spate), de care rămân ataşate până când sunt îndepărtate; ele nu zboară şi nu sar, ci direct pe tegument. Căpuşele se întâlnesc cu predilecţie în iarba înaltă, zonele umede (păduri, tufişuri, poieniţe) dar pot exista şi în grădina casei, terenul de joacă sau chiar pe animale (câini, pisici).

Ce e de făcut când te muşcă o căpuşă?

Dacă la inspecţia tegumentului găsiţi căpuşe, este foarte important să nu încercaţi să le scoateţi, deoarec,e de foarte multe ori, rămân părţi din corpul acestora mult mai dificil de extras. Trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la medic sau la serviciul de gardă, acolo unde se va îndepărta căpuşa, se va dezinfecta zona şi se va recomanda tratamentul profilactic. Boala Lyme este o boală infecţioasă determinată de Borrelia ce presupune o afectare multisistemică cu evoluţie insidioasă, înşelătoare. Afecţiunea nu este contagioasă.

Cum evoluează borelioza

Perioada de incubaţie are o durată variabilă, între 3 zile şi 3 -4 săptămâni) se caracterizează prin: ECM = eritem cronic migrator – o leziune circulară, de obicei mică ( 3-5 cm, ce poate creşte până la 10 cm, şi uneori 40-50 cm), de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button