ACTUALITATE

„Avem nevoie de un Guvern mai suplu şi mai eficient!”, susține PMP

Last Updated on mai 10, 2023 by Erceanu Ileana

În opinia liderilor PMP, Guvernul este prima instituție care ar trebui să facă restructurări. Aceștia recomandă Executivului să rămînă la doar 15 ministere și un secretar de stat per minister.

Ionut Simionca, secretar general PMP: „Un Guvern mai suplu şi mai eficient ar însemna maximum 15 ministere, un singur vicepremier, cu portofoliu, şi câte un secretar de stat pentru fiecare minister în parte, cu două excepţii, respectiv Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene şi Ministerul Dezvoltării. Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Dorinţa de a construi câte un culcuş călduţ oricărei pile de partid ne-a adus în punctul în care avem aproape 200 de secretari de stat sau funcţii asimilate poziţiei de secretar de stat. Nicăieri pe planetă nu există o asemenea inflaţie de posturi de decizie la nivel înalt. Reducerea acestui aparat guvernamental este şi o chestiune de putere a exemplului. Este absurd să ceri acest lucru instituţiilor din subordine cât timp tu nu eşti dispus să faci acelaşi lucru şi vii cu măsuri superficiale de reducere a numărului de angajaţi din cabinele acestora, fără să umbli la fundamentul problemei”.

„Problema nu este numai salariul de aproape 20.000 de lei pe care cetăţenii îl plătesc acestor secretari de stat, ci faptul că fiecare îşi construieşte aproape o curte regală în jurul său. Un secretar de stat are dreptul la maşină cu şofer, locuinţă de la RAAPPS, are sume forfetare şi de protocol la dispoziţie şi poate angaja până la cinci consilieri fiecare. Guvernul poate foarte bine să funcţioneze cu câte un secretar de stat per minister. Din această perspectivă, propunerea PSD – PNL de a reduce cu doi numărul consilierilor reprezintă doar praf în ochi. Dacă un Guvern ca al Franţei poate funcţiona cu 29 de secretari de stat, Executivul României poate să aibă doar 15 fără să fie generate probleme în procesele decizionale”, mai spune Ionuț Simionca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button