ACTUALITATE

Bărbaţii români care vor fi chemaţi imediat în Armată, în caz de război

Last Updated on aprilie 19, 2024 by Romeo Crismaru

Reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România poate deveni o realitate. Pe lângă trupele active, România trebuie să dispună concomitent de o rezervă militară care să poată fi mobilizată rapid în caz de stare de asediu ori de război. 

Conform legii privind pregătirea populației pentru apărare, la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a îndeplini serviciul militar”.

Practic, în cazul unei mobilizări generale, persoanele cu aptitudini fizice și experiență militară sunt prioritare pentru serviciul în prima linie a conflictului. Aceasta include rezerviștii operaționali, care sunt primii chemați în acțiune. Cu toate acestea, rezerva actuală a României este compusă în principal din persoane în vârstă, cu puține excepții de rezerviști bine pregătiți.

Pentru a asigura o rezervă militară eficientă, este crucial să se atragă și să se pregătească noi recruți, cu un accent deosebit pe grupa de vârstă 20-35 de ani, considerată cea mai aptă pentru serviciul militar activ. Cu toate acestea, există și alte categorii de rezerviști, precum cei între 35-55 de ani, care pot fi mobilizați în funcție de nevoile specifice ale armatei.

Fostul Prim-ministru, Nicolae Ciucă a făcut declarații despre posibilitatea ca și în România, ca și în alte state europene, să se reintroducă stagiul militar obligatoriu pe fondul amenințărilor tot mai mari din partea Rusiei și în contextul extinderii războiului din Orientul Mijlociu.

 „În momentul de față am văzut aceste discuții pentru că sunt mai multe țări care au adus în discuție problema reintroducerii serviciului militar obligatoriu. La nivelul nostru este foarte greu de realizat un astfel de demers pentru că pe de o parte discutăm despre o armară profesionistă care are toate mecanismele, tot ceea ce înseamnă partea procedurală construită sau reconstruită pentru o armată profesionistă. Doar din punct de vedere tehnic, logistic va fi foarte complicat să trecem la serviciul militar obligatoriu. Ideea care s-a venit din partea MApN de a discuta despre serviciul militar voluntar cred că este o idee foarte bună pentru că nefiind într-o situație care să genereze o decizie politică prin care să se reintroducă serviciu militar obligatoriu acești pași încă se pot face”, a declarat Nicolae Ciucă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button