ACTUALITATE

Bicicliștii și conducătorii de trotinete luați în vizor

Last Updated on aprilie 8, 2024 by Erceanu Ileana

Polițiștii au aplicat, peste 200 de sancțiuni contravenționale, pentru abateri la legislația rutieră, în urma unei acțiuni desfășurate la nivelul județului.

-În  perioada 01-07 aprilie, sub coordonarea Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiști mehedințeni au desfășurat activități pentru prevenirea accidentelor de circulație în care sunt implicați bicicliști și conducătorii de trotinete. În urma acțiunii dedicate acestor categorii de participanți la trafic, polițiștii au aplicat 209 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 6.900 de lei.

Cele mai frecvente abateri constatate au fost pentru circulația pe drumurile publice, fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent – reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă și pentru circulația pe drumurile publice a sub influența băuturilor alcoolice. Pe timpul desfășurării acțiunilor, nu s-au produs accidente rutiere grave în urma cărora să rezulte pierderi de vieți omenești, pe fondul nerespectării normelor rutiere de către bicicliști și conducătorii de trotinete.   

-La data de 05 aprilie, polițiștii din cadrul Secției Poliție Rurală Cujmir au depistat un bărbat de 72 de ani, din comuna Obârșia de Câmp, în timp ce conducea o bicicleta pe DJ 562, în localitatea Obârșia de Câmp, iar în urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o valoare de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat. Biciclistul a fost sancționat contravențional.

-La data de 05 aprilie, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Vânju Mare au depistat un bărbat de 57 de ani, din municipiul Drobeta-Turnu Severin,  în timp ce conducea o bicicleta pe DJ 563 A, în localitatea Vlădaia, iar în urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o valoare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. Biciclistul a fost sancționat contravențional.

-La data de 07 aprilie, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Cujmir au depistat un bărbat de 60 de ani, din municipiul Drobeta Turnu Severin, în timp ce conducea o bicicleta pe DJ 563, în localitatea Oprișor, iar în urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o valoare de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat. Biciclistul a fost sancționat contravențional.

-La data de 07 aprilie, polițiștii din cadrul Secției Poliție Rurală Cujmir au depistat un bărbat de 42 de ani, din  comuna Obârșia de Câmp, în timp ce conducea o bicicleta în localitatea Izimșa, iar în urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o valoare de 1,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Biciclistul a fost sancționat contravențional.

Poliția Română recomandă celor care circulă pe drumurile publice cu bicicleta:

Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, să cunoşti regulile de circulaţie și să fii echipat corespunzător;  Când circuli pe bicicletă, nu traversa carosabilul pe trecerile pentru pietoni! Bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie prevazute cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție și cu sistem de avertizare sonoră. De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare. Totodată, trebuie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu. 

Înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga, asigură-te temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul.  La schimbarea direcţiei de mers, chiar daca ai prioritate de trecere, asigură-te că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia ta! 

Circulă cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, numai în coloană, câte unul. Nu circula cu bicicleta sub influența băuturilor alcoolice;

poartă cască de protecţie, îți poate salva viața;

circulând cu bicicleta, nu te agăța de vehicule aflate în mers;

copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button