ACTUALITATE

Când începe Postul Crăciunului 2023 și ce rânduieli bisericești sunt

Last Updated on noiembrie 6, 2023 by Erceanu Ileana

Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc și ultimul din an. Anul acesta, Postul Crăciunului începe miercuri, 15 noiembrie.

 Din rânduielile bisericești aflam că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest post se încheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, creștinii postind 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

În Postul Crăciunului, credincioșii nu au voie să consume alimente de origine animală, ouă, dar nici produse care conțin lapte ori alte lactate. Postul Crăciunului mai este numit și Post al bucuriei, așadar sunt multe zile cu dezlegare la pește.
Conform rânduielilor bisericești, dezlegarea la pește trebuie privită drept o răsplată de către credincioșii care postesc, dar și o modalitate prin care să fie sărbătorit Iisus Hristos. Potrivit doxologia.ro, dezlegarea la pește are o semnificație aparte în creștinism. Zilele cu dezlegarea la pește sunt privite ca o bucurie și o celebrare a Mântuitorului, care a fost simbolizat în primele veacuri ca Pește, literele acestui cuvânt în limba greacă ICHTIS – fiind inițialele expresiei “Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul”. Mai mult, Iisus Hristos și-a ales apostolii dintre pescari, așa că peștele are o semnificație remarcabilă în creștinism.
Tradiții și superstiții în Postul Crăciunului Potrivit tradiției, de Lăsatul Secului, oamenii petrec în familie, bucurându-se de preparate culinare alese, mai ales că începând cu prima zi a Postului Crăciunului vor renunța la o serie de alimente. Din bătrâni, se spunea că, după Lăsatul Secului este bine ca oalele să fie puse cu gura în jos, atunci când sunt depozitate, pentru ca cei din casă să fie feriți de boli ori probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button