Care va fi dreapta politică a anului electoral 2024?
Last Updated on noiembrie 14, 2022 by Romeo Crismaru

Evoluția dreptei politice românești din ultimii ani din ultimii ani arată o situația ciudată. În vreme ce PSD s-a consolidat în cei doi ani de opoziție, dar și-a păstrat și o poziție bună în această perioadă de un an de când este la guvernare alături de liberali, dreapta politică este într-o situație nu tocmai favorabilă.
Principalul partid de dreapta, PNL, aflat din anul 2019 la guvernare în diferite formule a reușit contraperformanța politică să se decredibilizeze încet, dar constant. Mai întâi a fost pandemia cu toate consecințele ei, apoi disputele din partid soldate în cele din urmă cu schimbarea din fruntea partidului a doi președinți și, în fine, o guvernare nu tocmai performantă. PNL a reușit, de asemenea în ultimii ani, prin atitudinea sa să îndepărteze celelalte partide de dreapta, la acest moment fiind partidul contestat de toate partidele de dreapta din România. Dacă stânga este reprezentată de un singur partid, respectiv de PSD, pe partea dreaptă avem mai multe partide care, și în situația în care au un suport electoral mai slab, pot atrage suficiente voturi determinate mai ales de dezamăgirea față de PNL.
În ciuda faptului că nu mai este partid parlamentar, PMP sa manifestat ca un partid activ, reușind nu doar să-și păstreze numărul de aleși locali obținut la ultimele alegeri locale, dar și să se manifeste politic suficient de vocal și de convingător în multe situații. Cu alte cuvinte, acest partid continuă să existe și să spere că este posibilă o revenire, indiferent în ce formulă electorală va fi aceasta. Surprinzător, PMP reușește să se mențină ca o formațiune compactă, chiar dacă a avut de suferit ca urmare a ratării intrării în Parlamentul României.
USR traversează o perioadă mai dificilă datorită frământărilor care au avut loc în interiorul său după ce a fost scoasă de la guvernare. Cu toate acestea, are în continuare o bază electorală, dar, mai mult decât atât este partid parlamentar.
Forța Dreptei, formațiunea ruptă din PNL și condusă de fostul lider liberal Ludovic Orban, încearcă să-și creeze structuri județene în toată țară.
Cele trei partide – PMP, USR, Forța Dreptei -, ar putea forma o alianță electorală în perspectiva alegerilor din anul 2024. O astfel de alianță ar echivala cu constituirea unui pol de dreapta, singurul în acest moment din politica românească, fiind, în același timp, și o alternativă la PNL, un partid care își diminuează constant capitalul de încredere electorală. În felul acesta, o eventuală alianță a celor trei partide ar putea aduna suficiente voturi, iar aceasta nu atât pentru ar fi unite, ci mai ales datorită faptului că acel electorat de dreapta dezamăgit de PNL, ar vedea în această alianță electorală o alternativă mult mai credibilă decât modalitatea în care s-a manifestat PNL, atât la guvernare, cât și politic.