SOCIAL

Ce se întâmplă cu românii care nu locuiesc la adresa din buletin

Last Updated on aprilie 24, 2024 by Erceanu Ileana

 Se schimbă legea, anunţul făcut de MAI. Legea a intrat în vigoare.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a făcut publică implementarea unei noi legi care vizează reglementarea situației românilor care nu locuiesc la adresa menționată în buletin. Această lege aduce schimbări semnificative în procesul de obținere a vizei de flotant, având în vedere creșterea cererilor pentru această viză cu 112% la nivel național, în comparație cu alegerile precedente. Autoritățile de poliție au acum atribuția de a efectua verificări atunci când sunt semnalate nereguli în acest sens.

Aceste măsuri vin într-un context de preocupare crescută pentru asigurarea corectitudinii domiciliului electoral și a reședinței efective a cetățenilor, în special în perioade cu importanță electorală.

Persoanele care nu locuiesc la adresa menționată în buletin trebuie să respecte un anumit set de proceduri stabilite de autoritățile locale pentru a obține viza de flotant. Printre documentele necesare se includ:

*Cerere de viza de flotant: Aceasta poate fi obținută de la primărie sau de pe site-ul acesteia și trebuie completată cu datele personale ale solicitantului.

*Documente de identitate: Actul de identitate, precum cartea de identitate sau pașaportul, este obligatoriu. De asemenea, se pot solicita documente care să ateste dreptul de folosință a locuinței respective.

*Dovada dreptului de folosință a locuinței: Acest lucru poate fi demonstrat prin contractul de închiriere, titlul de proprietate sau alte documente relevante.

*Declarație pe proprie răspundere: Solicitantul poate fi pus să completeze o declarație care să confirme că locuiește efectiv la adresa menționată în cerere.

*Alte documente: Autoritățile locale pot solicita și alte documente în funcție de circumstanțe, cum ar fi certificatul de naștere sau de căsătorie.

Pe lângă aceste măsuri, autoritățile au anunțat și o inițiativă pozitivă: cetățenii români vor primi notificări prin SMS și email atunci când documentele lor importante se apropie de data expirării. Scopul acestui proiect de lege este de a crește conștientizarea cetățenilor cu privire la necesitatea actualizării și reînnoirii documentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button