ACTUALITATE

Ce trebuie să ştie românii care au plecat de la Digi RDS RCS, Vodafone sau Orange

Last Updated on aprilie 8, 2024 by Erceanu Ileana

Portarea numărului de telefon dintr-o rețea în alta este o practică tot mai frecventă. Există o lege prin care putem beneficia de bani în această situaţie. 

 În special pentru cei care au renunțat la serviciile oferite de Digi RDS RCS, Vodafone sau Orange. Puțini știu că există o lege care reglementează acest proces și care poate aduce beneficii financiare substanțiale pentru cei aflaţi în această situaţie.

În conformitate cu decizia Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, portarea numerelor de telefon mobil sau fix de la un operator la altul trebuie să se realizeze în maximum o zi lucrătoare. Aceasta este prevăzută în Legea 198/2022 și este menită să protejeze interesele consumatorilor în fața operatorilor de telecomunicații.

Un aspect esențial al acestei legi este dreptul clienților la compensații în cazul în care operatorii nu respectă termenele și procedurile stabilite pentru portare. Conform deciziei ANCOM, clienții afectați au dreptul să primească despăgubiri pentru fiecare zi în care portarea nu s-a realizat conform normelor, Despăgubirile pentru fiecare zi de întârziere sunt calculate după cum urmează:

5 lei pentru fiecare număr inclus în abonament, pentru serviciile de comunicații electronice furnizate la puncte mobile;

5 lei pentru fiecare cartelă preplătită;

5 lei pentru fiecare număr inclus în abonament, pentru serviciile de comunicații electronice furnizate la puncte fixe.

Este important de subliniat faptul că despăgubirile nu sunt acordate automat, ci trebuie solicitate de către consumatori în situațiile în care portarea nu s-a realizat în termenul prevăzut sau în cazul întreruperii serviciului pe durata procesului de portare. Solicitările de despăgubire trebuie depuse în termen de 60 de zile de la data portării, iar furnizorii sunt obligați să răspundă în cel mult 30 de zile de la primirea acestora.

Despăgubirile trebuie acordate în termen de maxim 60 de zile de la depunerea cererii, iar sumele pot fi plătite eșalonat, într-un interval de maximum un an, conform acordului încheiat între furnizor și consumator. Asrfel, portarea numerelor de la Digi RDS RCS, Vodafone sau Orange poate aduce beneficii financiare semnificative pentru consumatori conform unei legi reglementate de ANCOM. Este esențial ca aceștia să fie informați și să solicite despăgubirile cuvenite în cazul în care întâmpină probleme în procesul de portare a numerelor lor de telefon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button