ACTUALITATE

Ce trebuie să știm despre Voucherele de vacanță

Last Updated on mai 18, 2023 by Romeo Crismaru

Bugetarii și angajații din România își pot face planuri de concediu pe termen lung, potrivit unei propuneri a Senatului de modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului privind voucherele de vacanță.

Voucherele de vacanță vor avea un termen de valabilitate prelungit. Voucherele de vacanță primite la începutul anului curent au o valabilitate de 12 luni, spre deosebire de anii anteriori . Statul va oferi în mod recurent aceste tichete până în 2026 inclusiv. Voucherele de vacanță pot fi folosite doar pe teritoriul României.

Valoarea voucherelor de vacanță propuse pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026 rămâne de 1.450 de lei pentru fiecare salariat, atât în sectorul bugetar, cât și în cel privat, acolo unde sunt alocate. În cazul în care un salariat are mai multe locuri de muncă, acesta trebuie să aleagă firma de la care va primi aceste vouchere.

Un aspect important este că voucherele de vacanță nu sunt impozitate, similar cu tichetele de masă. Această măsură are scopul de a sprijini industria HORECA și de a reduce povara fiscală asupra angajatorilor, indiferent dacă aceștia sunt din sectorul public sau privat. Voucherele de vacanță vor fi acordate cel puțin până în ultima zi a anului 2026, aproape de anul 2027.

Este important de menționat că voucherele de vacanță nu pot fi vândute sau transferate și pot fi utilizate doar de către titular, pe baza actului de identitate.

Comercializarea voucherelor de vacanță este interzisă și atrage o amendă în valoare de 26.600 de lei. De asemenea, orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă voucherul de vacanță pentru altă persoană va fi sancționată cu o amendă de 13.300 de lei.

Voucherele de vacanță pot fi utilizate chiar și pentru sejururi programate după termenul limită de valabilitate, doar în condițiile în care beneficiarul a achitat rezervarea la hotel înainte ca acestea să expire. De exemplu, dacă tichetul expiră în data de 31.12.2023, persoana care dorește să-l folosească trebuie să rezerve sejurul până la această dată, chiar dacă sejurul propriu-zis va fi de abia în vara sau toamna anului 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button