CENTRUL GROAZEI LA BURILA MARE
Last Updated on octombrie 21, 2022 by Romeo Crismaru
Un centru de îngrijire și asistență pentru persoane cu dizabilități din Mehedinți a devenit un adevărat azil al groazei! Consiliul de Monitorizare acuză faptul că, la centrul din Burila Mare, aflat în subordinea DGASPC, s-au găsit nereguli grave. Aproape toate drepturile cuprinse în Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități sunt încălcate. Conducerea DGASPC știa de această situație delicată.
Beneficiarii centrului de îngrijire și asistență pentru persoane cu dizabilități din Burila Mare au parte de umilință în loc de îngrijire. Cel puțin așa arată un raport al Consiliului de Monitorizare, care a scos la iveală imagini dramatice. Oamenii care locuiau în acest centru erau îmbrăcați cu haine rupte și murdare, centrul nu are aviz de funcționare și nu există reevaluări periodice ale stării de sănătate a beneficiarilor. Directorul DGASPC Mehedinți, s-a deplasat, astăzi, la fața locului. Adrian Bidilici spune că știe situația centrului, fiind luate măsuri încă din luna august a acestui an, când fostul șef al centrului a fost bagat în cercetare disciplinară. Doar că acesta și-a luat concediu medical; fapt care împiedică continuarea măsurii de cercetare disciplinară. În plus, s-au luat măsuri în ceea ce privește personalul. Cea mai gravă acuzație este că persoanele din centru erau folosite la muncă de cei care trebuiau să aibă grijă de ei.
Controlul a fost efectuat săptămâna trecută, în perioada 11 – 13 octombrie; iar la momentul vizitei – spune consiliul de monitorizare – câțiva beneficiari „fugiseră” din centru (conform declarațiilor personalului).
Reprezentanții centrului reclama faptul că raportul a fost întocmit superficial, ținând cont că una dintre nereguli face referire la faptul ca angajații centrului nu solicită acord pentru administrarea tratamentului din partea beneficiarilor. Directorul DGASPC Mehedinți spune că, în ultima vreme, s-a încercat o reabilitare a centrului, până la intrarea în modernizarea completă.
Unitatea a trecut, recent, de la statutul de Centru de Integrare prin Terapie Ocupațională, la cel de centru de îngrijire pentru adulți. Capacitatea acestuia este de 25 de persoane, în prezent, fiind internați, aici, 23 de beneficiari, care nu au aparținători și care, încă de mici, au fost abandonați în sistemul de asistență socială. Unitatea are 19 angajați, dintre care 8 care lucrează efectiv cu beneficiarii (5 asistenți medicali și 3 infirmieri). Clădirea, în care funcționează centrul, a fost ridicată în 1906 la inițiativa lui Teodor Costescu.