EDITORIAL

Ciudățenia unui partid

Editorial, de Mircea Popescu

În viața politică românească de peste 30 de ani au existat foarte multe partide politice, multe dintre ele cu timpul încetându-și existența. Au existat chiar și partide care, deși au avut suport electoral consistent și au fost parlamentare, au dispărut, unele într-un mod inexplicabil, altele datorită unor conjuncturi nefavorabile. Totuși, existe și partide care, în ciuda situațiilor dificile prin care au trecut și trec, se încăpățânează să rămâne în continuare pe scena politică, sperând să revină.

PNȚ-CD a avut momentul său de glorie politică în anii 90. Primul partid reapărut pe scena politica românească, prin strădania seniorului Corneliu Coposu, a fost chiar din primii zori ai democrației românești o voce puternică a idealului de democrației și libertate. Partidul a avut filiale județene foarte puternice, unde politica se făcea cu mult patos și unde oamenii se înscriau în număr destul de mare pentru a face politică. Ca o curiozitate pentru vremurile actuale, actualul ministru al Energiei, Virgil Popescu, a fost președintele tineretului  național-țărănist din Mehedinți.

Anul 2000 a însemnat prăbușirea politică a PNȚ-CD, după dificila guvernare a CDR din perioada 1996-2000. De atunci, partidul nu doar că nu a mai intrat în Parlamentul țării, dar cu fiecare an și-a diminuat și mai mult capacitatea politică, deși a încercat tot felul de variante de conducere, cu diverși politicieni. Se aștepta chiar dispariția sa cel mai probabil printr-o fuziune cu un alt partid.

Ciudățenia acestui partid este aceea că, deși în pragul falimentului politic, a fost totuși frecventabil. La un moment dat a avut și câțiva parlamentari, aleși din partea altui partid, pentru că pe liste proprii nu ar fi atins pragul necesar, iar după alegerile europarlamentare din anul 2019, partidul a devenit europarlamentar, după ce conducerea sa a negociat cu Liviu Dragnea un loc eligibil pe lista PSD pentru acest scrutin, poziție ocupată de Cristian Terheș, de puțin timp exclus din PNȚ-CD.

Începutul acestui an a fost perioada în care PNȚ-CD a fost cel mai mult curtat. Mai întâi s-a vehiculat o posibilă demisie a mai multor parlamentari din AUR și înscrierea lor în PNȚ-CD, astfel încât să formeze și grup parlamentar. Apoi, Liviu Dragnea a participat recent la o ședință a conducerii PNȚ-CD, la finalul căreia s-a decis o posibilă alianță între APP și PNȚ-CD în perspectiva viitoarelor alegeri din anul 2024. Cred că aceasta este varianta cea mai plauzibilă, dată fiind relația foarte apropiată dintre Aurelian Pavelescu, președintele PNȚ-CD, și Liviu Dragnea.

Și tot ca o ciudățenie a contextului actual, locală de această dată, este și faptul că actualul președinte al APP Mehedinți, Alexandru Moleanu, a fost unul dintre foștii președinți ai PNȚ-CD Mehedinți, iar țărăniștii mehedințeni au cel mai central sediu de partid în Drobeta Turnu Severin.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button