POLITIC

Comentarii ale EAM, Dr. S. Jaishankar la ceremonia de plantare a copacilor G20

Last Updated on octombrie 25, 2023 by Romeo Crismaru

Namaskar. Bună dimineața tuturor. Colegul meu de cabinet, Hardeep Puri Ji, locotenentul guvernatorului Saxena Ji, Sherpa Amitabh Kant Ji, coordonatorul șef Harsh Shingla Ji, ambasadori, colegii mei, echipa G20, ministerul, prietenii. Cred că astăzi este momentul potrivit de a marca progresele și realizările G20 pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul președinției noastre.

În urmă cu aproximativ trei săptămâni, am fost la New York pentru adunarea anuală a diplomației din Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Și trebuie să vă împărtășesc că G20 a fost foarte mult subiectul conversației. Mulți oameni au fost încă puțin surprinși de faptul că G20 ar putea acoperi pozițiile puternice și diviziunile profunde. Multe alte țări au fost, de asemenea, deosebit de mulțumite de calitatea de membru permanent al Uniunii Africane la G20. Dar, în general, a existat un sentiment în diplomația globală, că într-adevăr, acest G20 a dat rezultate substanțiale în ceea cele mai presante probleme ale zilei. Și, sincer, s-a dovedit mult mai bine decât se așteptau majoritatea oamenilor. Acesta este felul în care a fost perceput.

Cred că ambasadorii în special au avut ocazia să călătorească prin India. Acesta a fost modul în care am conceput procesul G20. Și ați văzut, de asemenea, că în ultimul an, interesul pe care indienii l-au manifestat în lume pentru problemele internaționale, pentru problemele legate de viitorul planetei noastre, propriul nostru viitor legat de asta, a fost cu adevărat extraordinar. Avem, așadar, astăzi, două motive pentru a fi mulțumiți. Unul, că în totalitatea diplomației globale într-un moment foarte dificil în politica internațională, de fapt, G20 a fost un mare plus pe partea pozitivă a registrului global. Și al doilea, că a făcut o țară, o societate care este astăzi a cincea economie ca mărime, care în multe privințe se globalizează într-un ritm foarte rapid, fiind mult mai conectată cu restul lumii.

Acum, în timp ce ne bucurăm de strălucirea summit-ului, sunt adesea întrebat „Bine, știi, a fost un spectacol grozav. Dar acum că s-a încheiat, spune-mi ce ai făcut cu adevărat?” Când mă uit la ceea ce am realizat, pentru mine cele patru-cinci concluzii cheie au fost planul de acțiune pentru ODD, care a alimentat direct summitul ODD, ce a avut loc după G20, Pactul de dezvoltare verde, mesajul dezvoltarii conduse de femei, suportul pentru infrastructura publică digitală, misiunea LiFE și stilul de viață pentru mediu. La final, a existat o imagine Global Soth verde, de sustenabilitate foarte puternică, care a ieșit din G20. Și de aceea simt astăzi că ceremonia pe care o vom începe este o modalitate foarte potrivită, într-adevăr, de a marca acest G20, care ne-am dori cu siguranță să fie amintit ca un G20 verde și durabil în multe privințe, un G20 al viitorului, care sincer nu ar fi dat rezultatele, dacă nu ar fi participat totalitatea membrilor G20.

Așa că astăzi ne întâlnim parțial pentru a marca aceste realizări, dar din perspectiva noastră, aș spune că ne întâlnim și pentru a le mulțumi colegilor noștri, membri G20, fără a căror cooperare toate acestea nu ar fi fost posibile. Le mulțumim oaspeților și organizațiilor internaționale pentru că au adăugat o textură și bogăție procesului G20, ceea ce l-a făcut astăzi la nivel global foarte impactant.

Deci, încă o dată, vă mulțumesc tuturor pentru că ați venit. Împreună cu prietenul meu, Hardeep, putem spune că noi, Delhiwalas,  nu numai că am crescut în acest oraș, dar, de asemena, am fost educați aici, am lucrat aici. Pentru noi, Parcul Nehru are un simbolism aparte. Așa că, în anii următori, Hardeep, eu și Saxena Ji, sperăm că ni te  vei alătura și tu, când ne vom face plimbările de dimineață și de seară, iar copacii G20 vor fi mereu acolo pentru a ne aminti de ceea ce a fost una dintre realizările noastre importante. Mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button