ACTUALITATE

Condimentează-ți imunitatea!

Last Updated on ianuarie 19, 2023 by Romeo Crismaru

de Gita Hari

Conform anticului text indian, aushadham ucchyathe sarvam, mâncarea este leacul absolut şi vindecător. În mod tradițional, în bucătăria indiană, legumele și condimentele sunt folosite într-un fel de mâncare în funcție de beneficiile lor nutriente și de capacitatea lor de a consolida sistemul nostru imunitar, care, la rândul său, ne poate proteja de afecţiuni şi infecții.

De aceea este un motiv pentru care se recomandă includerea unui amestec echilibrat de condimente și ierburi în planul zilnic alimentar, tocmai pentru a oferi un impuls regulat sistemului nostru imunitar. Condimente precum turmeric, șofran, cuișoare, scorțișoară, semințe de carom, ghimbir și usturoi, sunt cunoscute ca având o multitudine de proprietăți benefice. Ierburi ca mentă, tulsi (busuiocul sfânt) și frunzele de neem și moringa se spune că au multe beneficii pentru sănătate. În India, în pregătirea diverselor preparate culinare făcute cu mai mult sau mai puțin aceleași ingrediente, condimentele joacă un rol semnificativ.

De exemplu, turmeric, cel mai comun dintre toate condimentele indiene; este adăugat în aproape toate felurile de mâncare. Nu numai că oferă preparatului o nuanță aurie, dar este cunoscut și pentru proprietățile sale antiseptice și în reducerea sindroamelor metabolice existene. De multe ori mamele ne-au îndemnat să bem lapte cald amestecat cu turmeric pentru a trata tusea uscată, durerile în gât și pentru a purifica sângele de toxine, crescând astfel coeficientul de imunitate. Astăzi, această băutură este disponibilă în multe cafenele de lux ca latte cu turmeric. Ghimbirul are și el beneficii asemănătoare pentru sănătate. Există multe astfel de exemple de ierburi benefice şi condimente care adăugate felurilor de mâncare, le dau o aromă particulară și, de asemenea, le fac mai sănătoase. De exemplu, frunzele și fructele de moringa sunt folosite în curry-uri din nordul Indiei pentru a ajuta la combaterea afecțiunilor bacteriene. Și neem este folosit în gătit și preparat într-un amestec gros numit kadha. Un chutney special de frunze de neem este preparat în Maharashtra în timpul festivalului de Gudi Padwa. Neem s-a dovedit a fi un remediu pentru vindecarea apetitului scăzut, a febrei și, de asemenea pentru creșterea funcției cardiace.

Potrivit doctorului Pooja Thacker, Șef Departament Dietetică la Spitalul Bhatia din Mumbai, „Studiile clinice de tulsi pe oameni au demonstrat că sunt o combinație unică de anti-virale, anti-microbiene, anti-fungice, anti-malarie. Pot reduce hipertensiunea arterială, durerea artritică și depresia. Acționează ca anti-epileptic, anti-inflamator, hepatoprotector, anti-ulcer și anti-astmatic.”

Asafoetida ameliorează balonarea, flatulența și sindromul de intestin iritabil, în timp ce fenugreek este cunoscut pentru a ține în control boli precum diabetul. Chimenul și buruiana episcopului, echivalentele culinare ale medicamentelor moderne pentru indigestie, ajută digestia și tulburările alimentare. Piperul îmbunătățește absorbția de nutrienţi esenţiali şi întărește sănătatea intestinului. O băutură cu piper este adesea leacul de bază în multe case indiene pentru a lupta împotriva gripei. Asafoetida, fenugreek, piperul negru, coriandrul și chimenul au proprietăți antiinflamatorii, și sunt utilizate pe scară largă în bucătăria indiană. Esențiale feluri de mâncare sud-indiene precum sambhar (curry de linte cu legume), rasam (o supă clară acrișoară) și chiar și curry-urile sunt aromatizate cu aceste condimente.

Khichdi este adesea remediul în suferințele alimentare și este folosit pentru a reseta sistemul digestiv prin ingredientele sale simple sănătoase. Diverse mirodenii sub formă de pudră și ierburi uscate din preparatele tradiționale Marwari din Rajasthan cum ar fi ker sangri și pitod ka saag asigură forță fizică. Aceste feluri de mâncare, care au în conținut usturoi și ceapă din abundență, asigură că organismul este pregătit împotriva căldurii în majoritatea regiunilor deșertice. Statul Maharashtra are partea lui de utilizare usal/misal în mese sănătoase, formate din multiple plante încolțite legate cu un sos bogat în condimente și ghimbir și usturoi care asigură nutrienți esențiali precum proteinele. Utilizarea lămâilor și a altor citrice, asigură de asemenea dozarea corespunzătoare de Vitamina C si o puternică apărare împotriva căldurii și umezelii în împrejurimile Maharashtra.

Bucătăria punjabi este extrem de populară pentru aromele îmbătătoare ale condimentelor și ierburile folosite cu generozitate în rețetele sale. La fel ca adierea parfumată de garam masala (un amestec bogat de condimente precum cardamomul, cuișoarele, anasonul stelat și scorțișoara) din bucătăriile nord-indiene care sunt pur și simplu irezistibile. Scorțișoara și cuișoarele pot fi considerate ca războinici ai imunității pentru proprietățile lor antifungice şi antibacteriene. Aceste feluri de mâncare includ adesea sau se termină cu o porție generoasă de fenicul, asigurând că nu există aciditate. Mult anason stelat, frunze de dafin sau șofran pot fi găsite în preparatele din Kashmir. Dr. Thacker face lumină asupra beneficiilor șofranului, anume: „Ajută în moderarea astmului prin reducerea inflamației. Testele au dovedit că având șofran în mod regulat, se pot reduce imunoglobinele M și G, care reduc direct astmul.”

Fiind împlinit în timp ce mănânci mâncarea gătită proaspăt acasă, poate fi de ajutor în a elimina stresul, disconfortul și depresia. Experții spun că ingestia de alimente în termen de patru până la cinci ore după gătit este cea mai bună. Este interesant că în continuare astăzi, conceptul străvechi Sattvik, de masă echilibrată, gătită proaspăt cu un buchet de condimente, este considerat unul dintre cele mai sănătoase din lume.

de Gita Hari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button