COPII CU COPII! NUMĂRUL MAMELOR MINORE SE MENȚINE RIDICAT
Last Updated on februarie 26, 2022 by Romeo Crismaru
Mădălin Ene
Printr-un geam al unui centru de minori, privesc doi ochi de copil. Bianca se uită, cu încredere, spre viitor. Tânăra nu este, însă, singură. Aceasta este un copil cu alt copil, pe care îl ține de mână și visează să îl ghideze în viață. Deși are doar 17 ani, minora a devenit mama unei fetițe, pe care, acum, o crește cu sprijinul statului, dar pe care, după ce va deveni majoră, își propune să o crească prin propriile forțe.
Bianca este una din multele minore care, în loc să se joace cu păpuși, au ajuns mame, la vârste fragede. Sub eticheta de „mamă minoră”, se ascunde o poveste de viață, reală, ce cuprinde un întreg tablou: de la lipsa unei educații, până la suportul familiei.
„Am avut o relație cu un bărbat de 34 de ani, de la mine din sat. I-am spus că am rămas însărcinată, iar el nu și-a dorit ca eu să păstrez sarcina. I-am zis să mă ajute, dar nu a fost de acord. Inițial, nu am vrut să îi povestesc mamei că sunt gravidă, pentru că mi-era frică de reacția ei. La început, am crezut că nu pot întrerupe sarcina fără acordul mamei, iar apoi sarcina avansase și nu am mai putut face acest lucru. După, am fost preluată de un centru pentru minori, unde un psiholog mi-a explicat ce urmează. E frumos să crești un copil la o vârstă fragedă, dar este și greu, în același timp. Tatăl copilului nu a vrut să îl recunoască, apoi a dispărut. Aștept să fac 18 ani, pentru a mă angaja și pentru a-mi crește, de una singură, fata. Acum, sunt la școală, în on-line. Acasă, aveam o situație dificilă.”, ne povestește tânăra Bianca, cu emoție în glas.
Ca Bianca, sunt alte zeci de minore din Mehedinți, care, anual, ajung să aibă copii. Din păcate, numărul mamelor minore provenite din familii dezorganizate s-a menținut ridicat, inclusiv pe timpul pandemiei. Conform statisticilor oficiale, în 2019, 77 de minore au devenit mame (niciuna dintre acestea nu și-a părăsit copilul la naștere). În anul 2020, 82 de minore din Mehedinți au dat naștere unor copii, fără să știe ce înseamnă acest lucru și nici ce li se întampla. În 2021, 56 de minore s-au aflat în această situație.
„Conform raportărilor oficiale de care dispunem, pe parcursul anului 2021, 56 de minore au născut în maternitățile din județul Mehedinți, cea mai mică dintre ele având vârsta de 13 ani. Dacă ne raportăm la sprijinul pe care îl oferă statul prin Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului din țară, este un ajutor important, pentru ca aceste tinere au parte de consiliere, ajutor în creșterea copiilor, dar și un loc în care să stea. Evident, statul nu înseamnă doar DGASPC (fiind un cumul de factori – de la educația acestor tinere, situația lor familială, îndrumarea autorităților locale) iar raportat la această realitate, pot spune că același stat nu face tot ce ar fi necesar pentru a evita astfel de situații, dat fiind numărul ridicat al mamelor minore. Cel mai important factor este lipsa unei educații solide – aceste copile provin, în mare parte, din familii fără prea multă educație. Un alt factor este mediul familial – multe tinere fac parte din familii ai căror părinți nu le supraveghează îndeajuns.”, declară directorul DGASPC Mehedinți, ADRIAN BIDILICI.
Dacă până nu demult, multe dintre aceste tinere trăiau, după naștere, adevărate traume, părăsindu-și copii, acum, situația este diferită: în principiu, tinerele aleg să ceară sprijinul statului și doresc să își crească copii. De multe ori, însă, principala sursă de venit, pentru aceste familii monoparentale, este alocația nou-născutului.
„În ultimii doi ani de zile, numărul mămicilor minore, care au beneficiat de serviciile Centrului <Sfânta Ana>, a fost amplificat, pe timpul pandemiei. În general, tinerele, care beneficiază de serviciile noastre, vin aici încă din timpul sarcinii (nu după ce nasc deja), pentru a beneficia și de consiliere și îndrumare. În mediul rural, cu precădere, autoritățile centrale ar trebui să își aplece mai mult atenția asupra acestei probleme a mamelor minore. Sărăcia, istoricul familial, educația și – în ultimul timp – informațiile din mediul on-line (tratate superficial sau înțelese eronat) sunt principalii factori care duc la astfel de situații în care minorele să dea naștere la copii.”, explică șeful Centrului „Sfânta Ana”, MARIUS ROMAN.
Conform studiilor și raportărilor, în 80% din cazurile de mame minore, tatăl este mult mai în vârstă. Mulți dintre tații copiilor născuți de mame minore au o vârstă medie de peste 20 de ani. Cei mai mulți dintre acești aleg să nu își asume responsabilitatea nici pentru sarcina minorelor, nici pentru viitorul bebelușilor. Astfel, tinerele ajung, nu de puține ori, să trăiască copilăria odată cu cea a copiilor cărora le-au dat viață.