SOCIAL

Cresc taxele și impozitele de la 1 Octombrie

Last Updated on septembrie 19, 2023 by Romeo Crismaru

Guvernul României a pus în transparență, marți, care sunt măsurile fiscale  care vor fi adoptate la 1 octombrie și care vor scumpi și mai mult viața românilor.

Proiectul de lege a asumării răspunderii Guvernului este gata cu toate cele trei componente: fiscală, bugetară și cea privind combaterea evaziunii fiscale. Printre prevederi se numără creșterea salariului minim la 3.300 de lei și eliminarea facilităților fiscale în construcții, agricultură și în IT. 

TVA-ul va rămâne de 5% doar pentru încălzire și cărți. Pentru alimente, medicamente și cazarea la hotel, va fi de 9 procente. În rest, taxa pe valoare adăugată va fi de 19%. Pentru proprietățile estimate la peste 500 de mii de euro și pentru mașinile de peste 75 de mii de euro, impozitul va fi de 0,3%.  aceste produse.  Vor crește accizele și la produsele din tutun și alcool.

Schimbări vor exista și la întreprinderile mici și mijlocii. Cele cu cifra de afaceri sub 300 de mii de lei vor plăti o taxă de 1%, iar cele cu cifră de afaceri mai mare, de 3 procente. Conform surselor guvernamentale, măsurile fiscale urmează să intre în vigoare de la 1 octombrie.

La finalul săptămânii, Guvernul va adopta aceste măsuri într-o ședință specială, iar la începutul săptămânii următoare, se așteaptă să își asume responsabilitatea în fața Parlamentului. Opoziția are posibilitatea să depună o moțiune de cenzură în termen de trei zile. În caz contrar, legile vor fi promulgate și vor deveni efective la începutul lunii următoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button