Creştere alarmantă a numărului de cazuri de tuse convulsivă
Last Updated on mai 15, 2024 by Erceanu Ileana

Medicii trag un semnal de alarmă în privinţa numeroaselor cazuri de tuse convulsivă sau tuse măgărească, aşa cum e cunoscută ea popular.
Cei mai expuşi să facă această boală sunt copii sub 3 luni şi cei până în 2 ani. Ei dezvoltă forme severe, complicaţii şi pot să rămână şi cu sechele, de la probleme la sistemul nervos la insuficienţe respiratorii. Cu cât creşte vârsta, cu atât scade riscul de a face forme severe, dar asta nu însemană că ei nu pot să facă. Boala poate fi prevenită prin vaccinare.
În ultimele luni, s-au înregistrat cele mai multe cazuri din ultimii 60 de ani de tuse convulsivă, o boală infecțioasă care afectează plămânii și căile respiratorii.
„Tusea este un simptom mai mult decât general și nu apare doar în infecțiile bacteriene și în cele virale și de multe ori sunt cauze care nu au nicio legătură cu o infecție, pot fi cauze cardiace. Aici vorbim de o infecție bacteriană care dă tusea convulsivă și în ultima vreme poate ne vom lămuri că lipsa de vaccinare la nivel de populalație va duce la multe dintre bolile pe care le consideram ca fiind ale trecutului. Nu vorbim de boli eradicate. Singura este variola. În bolile infecțioase, în afară de variolă, toate celelalte există în continuare, cu o probabilitate foarte mare ca în anumite condiții să reapară”, a explicat medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balş din Bucureşti, la Digi24.