ACTUALITATE

Cum puteți obține sporul de salariu de 15% în cazul în care sunteți persoană cu handicap și lucrați în sistemul public

Last Updated on februarie 15, 2023 by Erceanu Ileana

Sporul de salariu de 15% pentru persoanele cu handicap este un drept și se regăsește scris clar în legea funcționarilor publici și  în legea privitoare la salarizarea acestora. O casă de avocatură câșytigă definitive în instanță aceste drepturi, până acum neacordate.

Din nefericire, anumite instituții publice, pare că uită că există acest spor iar atunci când sunt confruntate cu o asemenea cerere din parte celor ce beneficiază de sporul de 15% pentru persoanele încadrate în grad de handicap, refuză aplicarea lui, în mod absolut nejustificat.

Având în vedere că foarte mulți dintre cei care lucrează la stat s-au confruntat cu această situație, Casa de Avocatură SCA CUCULIS&ASOCIATII face o analiză și explică pașii de urmat pentru cei care dețin un certificat de încadrare în grad de handicap, lucrează la stat, adică sunt funcționari plătiți din fonduri publice, și li s-a refuzat plata sporului de 15%. Deja mai mulți clienți au câștigat definitiv sporul de 15% și îl obligă pe angajator să îl plătească în mod retroactiv.

De asemenea, SCA CUCULIS&ASOCIATII vine și cu exemple clare, cum un alt client aa câștigat un astfel de proces: „De aceea am spus de atâtea ori că procesul nu se câștigă și nici nu se pierde la fond, fiindcă și în acest caz, deși pe fondul cauzei, adică la Tribunal, instanța a respins în mod nelegal acțiunea prin care am solicitat obligarea MFP sa plătească retroactiv sporul de 15%, în apel, la Curtea de Apel București, instanța a admis actiunea și a obligat MFP să plătească cu începere din 2020 , sporul de 15% la salariul funcționarului public”.

In legea 153/2017 la Art. 22, este mentionat sporul pentru persoanele cu handicap , fara sa faca discriminare ci doar trimitere catre hotararea de guvern care vine si implementeaza pentru aproape toate categoriile de persoane cu certificate de handicap, un anumit mod de implementare a acestui spor.

(1)Pentru activitatea desfăşurată de nevăzătorii cu handicap grav şi accentuat, în cadrul programului normal de lucru, se acordă un spor de 15% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie/indemnizaţia de încadrare.

(2)Celelalte categorii de persoane cu handicap grav şi accentuat care vor beneficia de sporul prevăzut la alin. (1) se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

2 Comments

  1. Persoanele cu handicap care lucrează în cadru societăților cu capital de stat ,prevazute ca fiind bugetare ,pot primi sporul de 15% ,din salariu de baza ,

  2. Bună ziua. Eu lucrez la stat din 2012 , sunt cu handicap accentuat și nu mi s a dat niciodată acest drept. 15 la suta spor la salariu. Din contra. Dezavantajare.Nici nu am știut de el. Sa vad ce voi face. Băncile te executa și pentru 5 lei. Aici este vorba de prejudicierea dizabilului cu sute de lei le luna. Sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button