Cum stabilim cine este capul gospodăriei pentru recensământul populației?
Last Updated on aprilie 6, 2022 by Romeo Crismaru
Întrebarea din formularul de recensământ „cine este capul gospodăriei?” a provocat ample discuții, ironii și critici pe rețelele sociale.
Până pe 15 mai are loc autorecenzarea pentru recensământul populației 2022. Această etapă se face pentru prima dată în format online și presupune completarea de către fiecare persoană în parte a unui formular ce conține două chestionare: unul pentru locuință și unul pentru recenzarea persoanei. Sunt întrebări despre tipul locuinței și condițiile sale, precum și întrebări personale legate de starea civilă, profesie și educație. Ce este capul gospodăriei Pentru a începe completarea formularului online, trebuie făcută întâi o pre-înregistrare. Asta înseamnă stabilirea tuturor membrilor dintr-o locuință, adresa reședinței și introducerea unei adrese de mail pentru primirea unui link pentru începerea autorecenzării propriu-zise. Pentru început, trebuie identificat „capul familiei”.
INS definește capul gospodăriei drept „persoana declarată și recunoscută ca atare de către ceilalți membri ai gospodăriei. Desemnarea capului gospodăriei este decizia exclusivă a membrilor gospodăriei”.
De fapt, ca să evităm notele discriminative, oricine poate fi desemnat capul familiei, atât timp cât are peste 15 ani și locuiește acolo. „Dacă există dificultăți în desemnarea lui, se poate ține seama de criterii precum situația economică a persoanelor, venitul, autoritatea personală, deținerea titlului de proprietate asupra locuinței, vârsta etc.”, mai precizează INS în definiție. Ca să-i împace pe cei care găsesc termenul inadecvat, instituția de recenzare mai oferă un sinonim – „persoana de referință”. Adică persoana în raport cu care se stabilesc relațiile din interiorul locuinței: partenerul sau partenera, fratele, mama, soacra etc. Persoana de referință poate fi, mai exact, doar persoana care completează datele și pentru ceilalți membri.