EDITORIAL

Destrămarea unei iluzii politice

editorial de Mircea Popescu (și în editia print Informatia de Severin)

În scurta sa existență de când ființează ca partid politic, USR a încercat să inducă în rândul cetățenilor sentimentul noului și curatului, adică exact ceea ce își doreau alegătorii după ce cam toate partidele se perindaseră pe la guvernare. S-a vrut a fi partidul nou, cu oameni imaculați, care vor să schimbe din temelii atât societatea, cât și modul de a face politică. “Fără penali în funcții publice”, a fost ani la rând un slogan al USR care nu doar că i-a adus susținere politică și electorală, dar și unul prin care a dorit și să se individualizeze de celelalte partide, dorind să arate că este hotărât să facă o altfel de politică.

Demisia lui Dacian Cioloș din partid, după doar câteva luni de la alegerea sa ca președinte al USR, după ce în prealabil fusese demis din fruntea partidului, arată că acest partid este departe de a fi unul diferit. Înaintea acestor frământări din USR, partidul și-a mai demonstrat limitele sale: scurta perioadă în care s-au aflat la guvernare alături de liberali, chiar dacă în plină pandemie, nu a însemnat evidențierea unor performanțe administrative notabile, ci, dimpotrivă, au demonstrat un amatorism evident, chiar dacă poate fi invocată scuza că partidul nu avea exercițiul puterii. De asemenea, partidul s-a făcut de râs atunci când Dacian Cioloș a fost propus premier, fără să poată coagula o majoritate. Să vii în Parlament și să ceri votul de învestire, fără să te bazezi pe o majoritate, iar apoi să te faci de râs denotă lipsă totală de viziune pentru un fost premier care se și vedea un important lider politic național, cu perspective la alegerile prezidențiale.

Ieșirea USR de la guvernare a agravat și mai mult situația acestui partid. Paradoxal, în loc să fie unit și să facă o opoziție reală, în USR au apărut tensiuni soldate cu demiterea președintelui Dacian Cioloș. Din acel moment partidul a început să nu mai conteze, lăsând impresia convingătoare că în interiorul său se duce o luptă surdă pentru putere pentru controlul partidului. După demisia sa din USR, Dacian Cioloș a anunțat că înființează un nou partid. Este o iluzie, tot la fel cum a fost și iluzia că USR va fi un partid altfel decât ce este pe scena politica românească. 

USR s-a lansat în viața politică românească pe un val de speranță uriaș. La ultimele alegeri parlamentare, cele din 2020, USR a câștigat categoric scrutinul electoral din Diaspora și s-a clasat pe locul 3 pe țară. Din toată această speranță, astăzi pare să fie o simplă umbră a partidului care s-a dorit a fi demn și curat. Iluzia politică de mai bine, de o altfel de politică, a început să se destrame și să se risipească precum fumul. În aceste condiții, așa cum arată sondajele de opinie care consemnează o scădere bruscă mai ales din postura de partid de opoziție, USR are șanse mari să intre în disoluție și să nu mai conteze deloc la alegerile din 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button