Discursul ministrului de stat pentru Afaceri Externe, dna. Meenakashi Lekhi la Raisina Dialogue 2023
Last Updated on martie 14, 2023 by Romeo Crismaru
Bună ziua excelențe și demnitari, distinși oaspeți, doamnelor și domnilor, Namaskar!
Aș dori să adresez un călduros bun venit tuturor membrilor delegațiilor venite în India. Este o mare plăcere să fiu prezentă aici la cea de-a 8-a ediție a Dialogului Raisina 2023. Ne întâlnim astăzi aici, când lumea a văzut o alterare la 180 de grade în ultimii trei ani, pe fundalul scăderii postpandemie, intoleranței și conflictelor, cauzând distrugerea arenei geopolitice.
Pe măsură ce ne întâlnim într-o perioadă de diviziuni globale profunde, acum, mai mult ca niciodată, este nevoie de dialog și cooperare reciprocă. Este sigur să spunem că lumea vede o nouă ordine globală și necesită noi îndrumări și idei pentru a duce mai departe cauza întregii umanități. Pe măsură ce ne confruntăm cu o furtună nemaivăzută în istoria umanității, este firesc să ne concentrăm pe soluții și să rămânem la fel de statornici și luminați. Ca o civilizație care a înflorit de-a lungul mileniilor printr-un proces sincretic de dăruire și primire prin schimbul de idei, comerț și contacte culturale, India a susținut de multă vreme importanța păcii și dezvoltării globale. India este țara lui Buddha și Mahavira, care au adoptat concentrarea gândirii pe ceea ce ne unește pe toți, în loc de ceea ce ne desparte.
Furtuna actuală care a lovit lumea este un moment potrivit pentru a revizui învățăturile lui Buddha, care se vor dovedi a fi o lumină călăuzitoare pentru lumea care își caută pacea, armonia și durabilitatea. Politica externă a Indiei ghidată de etosul nostru civilizațional Vasudhaiva Kutumbakam, a văzut întotdeauna întreaga lume ca o singură familie și acest gând continuă să ne ghideze într-o lume multipolară. India este țara care crede în „Ekatm Manavdarshan”, adică în Umanismul Integral. Așadar, călătoria comună de dezvoltare și expansiune de la sine la colectiv. Expansiunea sinelui, trecerea de la individ la societate, națiune și întreaga umanitate și această contemplare este dedicată lui Antyodaya. Antyodaya se numește când nimeni nu este lăsat în urmă, în definiția de astăzi. Etosul nostru civilizațional găsește rezonanță în acțiunile noastre pe măsură ce continuăm să ducem înainte cauza lumii în curs de dezvoltare.
India de astăzi merge înainte pe calea dezvoltării integrate și echitabile. Dezvoltarea trebuie să fie atot-cuprinzătoare, atot-atingătoare, atot-prevăzătoare, atot-hrănitoare și aceasta este prioritatea noastră. Această agendă „Dezvoltare pentru toți” și-a găsit o voce atunci când onorabilul prim-ministru Narendra Modi a lansat Summitul „Vocea Sudului Global”. Timp de decenii, lumea a vorbit despre dezvoltarea Sudului Global. Un termen folosit în mod liber de mulți, dar Sudul global este locul în care trăiesc trei sferturi din umanitate, dar termenul a fost folosit mai mult ca o metaforă pentru subdezvoltare. Se referă la o întreagă istorie a colonialismului, neo-imperialismului și schimbărilor economice și sociale diferențiate prin care se mențin mărite inegalitățile în ceea ce privește standardele de viață, speranța de viață și accesul la resurse. Pentru prima dată în istoria modernă, am văzut liderii Sudului Global reuniți din diferite părți ale lumii pentru a se alătura premierului nostru în solidaritate, pentru a determina un viitor comun și a modela o nouă ordine mondială. De asemenea, aș dori să vă reamintesc că, în timpul pandemiei, când națiunile din întreaga lume au devenit orientate spre interior, India a furnizat echipamente medicale și vaccinuri legate COVID-19 într-un moment deosebit de dificil pentru peste 100 de țări, în special în Sudul Global. Cu proiecte de dezvoltare în 78 de țări, India a rămas un partener constant pentru dezvoltarea comună, asigurând totodată respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor națiunilor.
În timpul Summit-ului, premierul Modi le-a cerut liderilor acestor națiuni să revigoreze lumea, exprimând o agendă globală de 4R, care sunt – Răspunde, Recunoaște, Respectă și Reformează. Fiind o nevoie de moment, acești 4R vor ajuta Sudul Global să-și croiască propriul drum într-o lume a incertitudinii și conflictelor și vor asigura o lume echitabilă și democratică, care poate duce la rândul său la bunăstarea colectivă a omenirii. Este pertinent ca națiunile noastre să se unească, să răspundă priorităților Sudului Global și să recunoască principiul „responsabilităților comune, dar diferențiate” și, prin urmare, să reformeze instituțiile internaționale, inclusiv Națiunile Unite. Am văzut cum lanțurile globale de aprovizionare s-au deteriorat în perioadele de stres. Am văzut economii stabile copleșite brusc de datorii și de criza financiară. Aceste experiențe arată în mod clar nevoia de reziliență în societățile noastre, în economiile noastre, în sistemele noastre de sănătate și în infrastructura noastră.
G20 are un rol esențial de jucat în găsirea echilibrului între creștere și eficiență, pe de o parte, și reziliență, pe de altă parte. Putem ajunge mai ușor la acest echilibru lucrând împreună. În această lumină, președinția G20 a Indiei are o mare importanță. G20 este un forum al celor mai mari economii din lume, care cuprinde țări industrializate și piețe emergente, care împreună reprezintă 85% din PIB-ul global, 75% din comerțul global și 60% din populația lumii. Puterea absolută a apartenenței sale colective poate conduce cu siguranță lumea modernă înainte.
G20 poate inspira din nou încredere. Forumul poate profita din nou de oportunitatea unei platforme la nivel înalt în această perioadă de policriză pentru a avea un dialog sincer cu privire la necesitatea de a preveni o mai mare incertitudine în sistemul comercial multilateral, de a raționaliza comportamentul comercial care să evite rezultatele cu sume negative și de a introduce măsuri care reduc riscul în sistem. Tema Indiei, Vasudhaiva Kutumbakam – Un pământ, o familie, un viitor – pentru președinția sa G20, semnalează nevoia de unitate de scop și unitate de acțiune. Ea reflectă angajamentul nostru de a fi incluzivi, ambițioși, orientați spre acțiune și decisivi pentru bunăstarea umanității.
În calitate de lideri ai lumii, avem oportunitatea și responsabilitatea de a lucra pentru cei care nu se află în această cameră. Lumea se uită la G20 pentru a ușura provocările de creștere, dezvoltare, reziliență economică, rezistență la dezastre, stabilitate financiară, criminalitate transnațională, corupție, terorism și securitate alimentară și energetică. În toate aceste domenii, G20 are capacitatea de a construi consens și de a oferi rezultate concrete. Trebuie să lucrăm ca o echipă pentru a atinge aceste obiective. India joacă un rol esențial în lumea globalizată. Un pilon cheie al camaraderiei Indiei cu marile puteri este angajamentul nostru cu lumea din Indo-Pacific.
Oceanele noastre sunt, de asemenea, moștenirea noastră comună și se crede că secolul va fi modelat de ceea ce se întâmplă în Indo-Pacific. Din punct de vedere economic, Indo-Pacificul este un centru de comerț global și, prin urmare, o zonă potențială de prosperitate economică pentru țările din regiune. Regiunea domină 50% din comerțul maritim mondial. În plus, peisajul maritim actual privilegiază mai degrabă cooperarea decât contestația, pentru câștiguri reciproc avantajoase. După cum sugerează cuvântul însuși INDO-Pacific, India va continua să joace un rol crucial în acest domeniu și să modeleze geopolitica regiunii împreună cu sprijinul partenerilor noștri. După cum a citat pe bună dreptate onorabilul premier al Indiei Narendra Modi – „Când oceanele sunt deschise, mările sunt sigure, țările sunt conectate, statul de drept prevalează și regiunea este stabilă, națiunile, mici și mari, prosperă ca țări suverane.” Ne-am angajat să construim un Indo-Pacific „liber, deschis și incluziv”, ca parte a efortului nostru de a realiza „căutarea comună a progresului și prosperității” tuturor părților interesate din regiune și nu numai. În secolul 21, amenințările la adresa ordinii globale există nu doar în aer liber, ci și în umbră, prin atacuri cibernetice, război biologic, întreruperi ale lanțului de aprovizionare și deficit de minerale esențiale.
Este imperativ pentru noi să promovăm cooperarea între toate părțile interesate în ceea ce privește aceste amenințări comune pentru a reevalua și a reconstrui încrederea între toate națiunile. Într-o lume dinamică, încărcată de crize neprevăzute, strategiile de cooperare pot facilita atenuarea perturbărilor comerciale, ajutând în același timp acțiunile și răspunsul colectiv la nivel mondial. În timpul pandemiei, am văzut importanța diversificării lanțurilor de aprovizionare și a construirii lanțurilor globale de aprovizionare rezistente și fiabile pentru a rezista întreruperii. Apetitul pentru comerțul internațional rămâne. Natura comerțului evoluează către bunuri, servicii și digitalizare de înaltă tehnologie, așa că trebuie să creăm un ecosistem transfrontalier propice pentru acestea.
Campania noastră Atmanirbhar Bharat (India care se bazează pe sine) este inspirată de acest spirit. India devine un partener democratic și de încredere al lumii pentru diversificarea industrială globală. Pentru aceasta, India se prezintă lumii ca un partener de încredere al lanțului de aprovizionare. Furtunile secolului 21 care sunt asupra noastră sunt foarte diferite de cele din secolele precedente. Ne luptăm cu schimbările climatice, întreruperile tehnologice și inegalitatea economică în creștere, printre altele. Aceste provocări necesită o colaborare radicală pentru a stimula gândirea inovatoare și creativitatea. Pe măsură ce lumea se confruntă cu pandemia COVID-19, rolul cheie al aplicațiilor digitale a ajuns într-adevăr în prim-plan. Dar digitalizarea aduce și anumite provocări, nu în ultimul rând vulnerabilitatea datelor noastre într-o societate informațională. Frecvența și amploarea atacurilor cibernetice, a criminalității cibernetice și a manipulării politice în spațiul digital cresc tot timpul, la fel și dependențele și vulnerabilitățile.
Omenirea intră într-o nouă eră digitală. Suntem martorii unor noi frontiere, care depășesc înțelegerea tradițională a activității umane. În această lumină, este important să dezvoltăm standarde globale privind securitatea cibernetică. În al 75-lea an de independență, India a atins câteva repere majore, cea mai importantă fiind India devenind a cincea economie a lumii. Pe lângă această etapă majoră, India a apărut și ca economia majoră cu cea mai rapidă creștere din lume în lumea postpandemie – împreună cu unul dintre ecosistemele tehnologice, startup și inovatoare cu cea mai rapidă expansiune și cele mai vibrante. India construiește cea mai extinsă infrastructură digitală de informații publice din lume. Peste 1,3 miliarde de indieni au o identitate digitală unică.
Excelențe,
Mai mult ca niciodată, avem nevoie de parteneriate, alianțe și coaliții de țări dornice să-și depună eforturile, resursele, mintea lor în abordarea problemelor legate de schimbările climatice și a altor probleme pertinente ale lumii moderne. Credem în lucrul pentru dezvoltarea economică prin dezvoltare durabilă. India a stabilit un echilibru mai bun atât în economie, cât și în ecologie. Este de competența lumii să vadă că India se îndreaptă foarte repede către ținta de 450 GW de energie regenerabilă. De asemenea, suntem în campania de a face din India cel mai mare centru de hidrogen verde din lume. Umila noastră inițiativă a Alianței Solare Internaționale, care a fost lansată de prim-ministrul Narendra Modi, se prezintă ca o punte între națiunile dezvoltate și cele în curs de dezvoltare.
Un alt aspect cheie al angajamentului nostru față de acțiunea climatică este Misiunea LiFE, care a fost lansată de premierul Modi pentru a aduce comportamentele individuale în prim-planul narațiunii globale privind acțiunea climatică. Misiunea LiFE vizează înlocuirea economiei predominante de tip „utilizare și aruncare” – guvernată de un consum fără minte și distructiv – cu o economie circulară, care ar fi definită prin utilizarea atentă și deliberată. Misiunea intenționează să îndemne indivizii să întreprindă acte simple în viața lor de zi cu zi care pot contribui în mod semnificativ la schimbările climatice atunci când sunt adoptate în întreaga lume.
Misiunea intenționează să creeze și să cultive o rețea globală de indivizi, și anume „Oameni pro-Planetă” (P3), care vor avea un angajament comun de a adopta și promova stiluri de viață prietenoase cu mediul. Prin intermediul comunității P3, Misiunea urmărește să creeze un ecosistem care să întărească și să permită comportamentelor ecologice să fie autosustenabile.
Este de cea mai mare importanță să modelăm Lumea Nouă pe pilonii multilateralismului, libertății, independenței, securității și prosperității, atenuării nevoilor și sărăciei în lume, dezvoltării durabile, egalității de șanse, drepturilor omului, democrației și angajamentului pentru o dezvoltare pașnică. În același timp, pentru a întări ordinea mondială bazată pe reguli, comunitatea internațională trebuie să vorbească la unison. În plus, este esențial să consolidăm în mod constant ONU pentru protecția ordinii globale, a legilor și valorilor globale.
În anii următori, India va rămâne angajată în consolidarea respectului pentru valorile comune ale multilateralismului, ordinii internaționale bazate pe reguli, dreptului internațional și suveranității și integrității teritoriale a tuturor națiunilor. Aș dori să închei cu o rugăciune din Rig Veda subliniată recent de onorabilul prim-ministru al Indiei: संगच्छध्वं संवदध्वं सं वो मनांसि जानताम्, care înseamnă – Să ne unim, să vorbim împreună și să ne fie mintea în armonie. Sunt încrezătoare că toți ne vom strădui să sporim pacea și armonia, să facem lumea sănătoasă, sigură și prosperă.
Vă mulțumesc. Jai Hind.