EDUCAȚIE

Elevii ar urma să primească bursele luni, 15 ianuarie

Last Updated on ianuarie 12, 2024 by Erceanu Ileana

Peste 330 de lei ar urma să fie bursa de merit pe luna decembrie 2023, cu 100 de lei mai puțin decât pragul minim stabilit prin lege.

Luni, 15 ianuarie, elevii din țară ar urma să primească bursele pe luna decembrie, după ce sumele necesare au fost trimise către școli, prin inspectoratele școlare.

Bursa de merit ar urma să fie de peste 330 de lei, până în 343 de lei, conform unor calcule pe baza formulei din metodologia de acordare a burselor 2023-2024, în funcție de cum se raportează fiecare inspectorat școlar la zilele de vacanță din decembrie.

Tot în aceste zile ar urma să primească banii de burse sociale și de excelență pe lunile septembrie-decembrie și elevii de la școlile și liceele private și confesionale, după ce plata pentru acestea a fost deblocată.

,,Sumele pentru acești elevi nu urmează același traseu, Minister – inspectorat școlar – școală,  se alocă de la Guvern prin hotărâre și prin consiliile locale. Hotărârea executivului de a aloca peste 3 milioane de lei din Fondul de rezervă ca să plătească bursele elevilor de la privat a fost aprobată în ultima ședință din anul 2023, pe 29 decembrie”, transmite Edupedu.ro.

„În legea bugetului sunt prevăzute sumele necesare pentru aceste burse, iar Ministerul Educației a comunicat Ministerului Finanțelor sumele pe fiecare județ în parte. Mai departe responsabilitatea pentru finanțarea acestor burse revine consiliilor locale care ar trebui să facă deschideri de finanțare pentru școlile private din jurisdicția lor”, spune Lixandru.

 Sunt 21 de zile lucrătoare în luna decembrie, inclusiv 1 decembrie, de Ziua Națională, sărbătoare legală, și zilele de Crăciun (25-26 decembrie), fiind zile libere declarate prin lege care prin metodologia de acordare a burselor sunt considerate zile lucrătoare. În același timp, zile de vacanță sunt 5 la număr potrivit structurii anului școlar: 25 – 29 decembrie care sunt de  luni până vineri și care au făcut parte din vacanța care a despărțit modulul 2 de modulul 3 de cursuri. Asta înseamnă (450:21) x (21-5), adică 342,8 lei (343) potrivit unui calcul făcut de Edupedu.ro. 

O altă variantă de calcul include zilele de 25 și 26 decembrie doar la zile de vacanță, situându-se conform structurii anului școlar într-o perioadă de vacanță, și lasă astfel doar 19 zile lucrătoare. Suma rezultată de aici ar fi 331,5 lei (332), în acest caz.

 Bursele sociale se plătesc integral, pe lunile septembrie 2023 – august 2024, adică în fiecare lună de școală din acest an școlar, potrivit unei adrese a Ministerului Educației, document obținut de Edupedu.ro, emisă după ce mai multe școli ar fi calculat sumele în funcție de numărul de zile, calcul care se face doar pentru bursele de merit și cele tehnologice, conform regulilor de acordare. „Nu există nicio reducere a acestor burse în nicio lună a anului școlar 2023-2024”, se arată în document. Adresa Ministerului Educației vine după ce mai mulți părinți ne-au semnalat că au primit doar 215 lei pe luna septembrie.

Sunt aproape 1,290 milioane de elevi cu burse în acest an școlar, dintre care peste 461.000 cu burse de merit și peste 738.000 cu burse sociale. Numărul lor ar putea fi mai mare în prezent având în vedere că dosare de bursă socială – cazurile medicale, de exemplu – se pot primi la secretariat pe parcursul întregului an școlar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button