SOCIAL

EPOPEEA SALUBRIZĂRII DIN STREHAIA

Last Updated on iunie 3, 2022 by Erceanu Ileana

Salubrizarea în Strehaia reprezintă un cartof fierbinte aruncat în brațele actualei administrații locale și care vine din umbra timpului.

În ultima perioadă, au existat discuții aprinse pe subiectul salubrizării: de la situația în care operatorul privat a refuzat ridicarea gunoiului în repetate rânduri, până la solicitarea aceluiași operator de a mări taxele, chiar dacă, conform contractului asumat, nu și-a dus la îndeplinire, întocmai, obligațiile contractuale (în care este stipulat faptul că trebuie să colecteze, transporte depoziteze, separat, deșeurile și să valorifice mare parte a deșeurilor – 60%) și până la nemulțumirea cetățenilor.

Contractul de gestiune a sistemului de deșeuri pentru zona Strehaia a fost încheiat în anul 2009, pe vremea în care, la cârma Consiliului Județean Mehedinți, se afla Marius Bălu. Atunci, Consiliul Județean Mehedinți a înființat ADIS (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Mehedinți), asociație care, la rândul său, a încheiat contracte cu primăriile din județ, printre care și primăria Strehaia, reprezentantă, la acea dată de fostul edil al orașului, Sâmion Burcu. Prin încheierea acestui contract, ADIS își lua angajamentul delegării serviciului de salubrizare, pentru Strehaia și celelalte localități ce au aderat la această asociație, către un operator privat, care să presteze servicii specifice.

Județul Mehedinți, prin Consiliul Județean, reprezentant de Marius Bălu, în calitate de președinte al Consiliului Județean și orașul Strehaia, prin Consiliul Local Strehaia, reprezentant prin Burcu Sâmion, în calitate de primar și Ilie Gonciulea, legal împuternicit în acest scop (……), prin semnarea actului constitutiv, asociații își exprimă voința de a se asocia în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Mehedinți, constituită în scopul înființării, organizării, reglementării, finanțării, exploatării, monitorizării și gestionării în comun a serviciului de salubrizare și gestiune a deșeurilor, pe raza competentă a unităților administrativ – teritoriale membre, precum și realizarea în comun a unor proiecte de investiții publice de interes zonal sau regional, destinate înființării, modernizării și/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilități publice aferente Serviciului pe baza strategiei de dezvoltare a acestuia.”, conform contractului încheiat la acea dată. La data încheierii contractului, tariful practicat de operatorul privat, pentru operarea deșeurilor/tonă era de 480 lei. Conform contractului încheiat între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Salubritate Mehedinți și firma delegată pentru operarea deșeurilor, pe raza orașului Strehaia, prestatorul de servicii de salubrizare (în speță – operatorul privat) are următoarele obligații: colectarea separată, transportul separat al deșeurilor municipale și al deșeurilor similare, dar și reciclarea separată a acestor deșeuri, cu valorificarea fracției uscate, recuperând, astfel, în parte, tariful/tonă. Ori acest lucru nu s-a întâmplat: operatorul privat, delegat de ADIS Mehedinți, nu a colectat, transportat, ori reciclat, separat, gunoiul strâns de pe raza orașului, operând, în totalitate, în regim amestecat. Pornind de la nerespectarea obligațiilor contractuale (acelea de colectare, transport, reciclare separate a deșeurilor și valorificare), administrația locală nu a mai plătit serviciul prestat de operator, aflându-se în imposibilitatea legală a confirmării obiectului contractului. În consecință, operatorul nu a mai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button