POLITIC

EUGEN TOMAC cere o dezbatere urgentă pe tema extinderii Schengen

Last Updated on ianuarie 25, 2023 by Romeo Crismaru

Dezbatere necesară în LIBE pe tema extinderii Schengen. „Austria și Olanda trebuie să explice în fața Parlamentului de ce nu respectă Tratatele și legislația Schengen!”, spune europarlamentarul EUGEN TOMAC.

Cele două state au blocat, la 8 decembrie, accesul României în Schengen. Fără absolut niciun argument rațional ce ar avea legatură cu propunerea Comisiei Europene de extinde spațiul de liberă circulație. Și-au folosit dreptul de veto în mod abuziv, încălcând în mod asumat Tratatele UE.

„Prin urmare, am cerut implicarea Comisiei parlamentare pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) pentru a dezbate cât mai urgent, folosirea arbitrară a votului în Consiliul UE. Miniștrii de Interne din Austria și Olanda trebuie chemați să răspundă în fața Comisiei de ce au votat împotriva unității europene; trebuie să explice de ce au sancționat România și Bulgaria în timp ce ele însele au primit recomandări pentru deficiențe în aplicarea legislației Schengen”, reclamă Eugen Tomac.

De asemenea, în opinia europarlamentarului roman, Parlamentul trebuie să se implice mai mult, altfel, votul din 8 decembrie va deveni un precedent periculos.

Răspunsul președintelui comisiei LIBE, dl Fernando Lopez Aguilar este unul de susținere categorică: „Extinderea Schengen este o parte indispensabilă a proiectului european și nu ar trebui să fie subminată de politica internă volatilă a unor state membre”.

Acesta a făcut promisiunea de a insista în continuare asupra susținerii aderării României la spațiul Schengen, așa cum a făcut-o în repetate rânduri în Rezoluțiile pe care le-a inițiat în Parlament.

„Votul din 8 decembrie a fost o nedreptate pe care noi trebuie să o reparăm!”, a mai concluzionat Eugen Tomac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button