POLITIC

Eugen Tomac îl avertizează pe Zelenski: „Problema minorității române din Ucraina nu trebuie să rămână o chestiune abandonată”

Last Updated on februarie 2, 2023 by Romeo Crismaru

Problema minorității române din Ucraina nu trebuie să rămână o chestiune abandonată, chiar și în aceste vremuri complicate, spune în plenul Parlamentului European Eugen Tomac, eurodeputat PMP, informează MEDIAFAX.

„Invazia Rusiei din Ucraina a scos la suprafață o lume pe care o credeam uitată. Europa este, din nou, în război și este esențial ca Uniunea Europeană să rămână ferm angajată pe poziția pe care și-a asumat-o din prima clipă – aceea de a-i ajuta pe ucraineni să facă față acestei invazii brutale. Uncraina, însă, trebuie să-și consolideze instituțiile interne, chiar și în vreme de război și să-și respecte angajamentele față de toți cetățenii ei”, spune Eugen Tomac.

Europarlamentarul PPE aduce ca argument istorice faptul că în perioada sovietică, pe lângă majoritatea populației ucrainene, „unui proces diabolic de deznaționalizare au fost supuși și cei aproape un milion de români care trăiesc astăzi în Ucraina”.

„Ucraina trebuie să creeze instrumente pentru a proteja toate minoritățile, în mod special cele care astăzi sunt în prima linie, alături de majoritatea populației și luptă împotriva Rusiei, așa cum fac și românii ucraineni cetățeni ai acestui stat. Cred că problema minorităților nu trebuie să rămână o chestiune abandonată, chiar și în aceste vremuri complicate”, a mai spus Eugen Tomac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button