ACTUALITATE

FONDURI EUROPENE PENTRU DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII DE APĂ ȘI CANAL ÎN MEHEDINȚI 

Last Updated on ianuarie 16, 2023 by Romeo Crismaru

Operatorul județean de apă-canal, SECOM, implementează un proiect important de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, printr-un proiect european. Investiția va îmbunătăți calitatea serviciilor pentru un număr de 30 de localități.

SECOM a achiziționat aparatură performantă și utilaje de ultimă generație pentru a îmbunătății calitatea serviciilor de apă-canal din județul Mehedinți și pentru a elimina pierderile existente pe rețea. Totul s-a făcut în cadrul unui proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Mehedinți, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Proiectul o valoare de circa 50 milioane de euro. Consiliul Județean Mehedinți este beneficiar al acestui proiect pentru suma de 19 milioane și jumătate de euro.

„Mă bucur să constat că proiectul a fost implementat, au fost achizionate echipamente în valoare de 2 milioane de euro, astăzi am văzut mare parte dintre acestea, dar trebuie să ținem cont că și laboratorul de analiză a apei și a apei uzate au fost retehnologizate și asta e un lucru bun, pentru că nu s-a mai făcut de mult timp așa ceva. Aceste echipamente depistează și pierderile, dar și furturile din rețea, iar în acest fel crește eficiciența econimică a SECOM-ului”, a declarat ALADIN GEORGESCU, președintele Consiliului Județean Mehedinți.

Cutantumul pierderilor la ora actuală este undeva la 35% la nivelul operatorului de apă canal. Nu stăm foarte rău, acum câțiva ani când am început să lucrăm pe zona asta de pierderi, ne situam undeva la 50%. De acum înainte se vor diminua și mai mult aceste pierderi, odată cu achiziționarea acestor echipamente”, a declarat Adrian Turbat, directorul SECOM

Au fost achiziționate echipamente și utilaje de ultimă generație, de întreținere a rețelelor și de modernizare a laboratoarelor de apă potabilă și apă uzată. Dintre acestea se remarcă utilajele de curățare a conductelor de canalizare precum și cele două auto-laboratoare: un laborator mobil pentru identificarea poluanților în apele uzate și un laborator mobil de detecție a pierderilor de apă. Acesta din urmă este dotat cu ultima tehnologie de identificare a scurgerilor, a conductelor fisurate dar și a branșamentelor clandestine.

Un al doilea aspect foarte important este legat de posibilitatea de a detecta furturile și pierderile din rețea. Nu numai la noi, ci în întreaga țară este această problemă a furturilor de apă, sunt rețele vechi nemodernizate și oricând pot apărea astfel de pierderi. Laboratorul despre care vorbim ne ajută enorm în a găsi și a rezolva aceste probleme. Sunt milioane de lei pe care îi vom economisi în anii viitori, doar din folosirea cu responsabilitate a acestui laborator”, a transmis Marius Screciu, primarul Municipiului Drobeta-Turnu Severin

SECOM a început implementarea unuia dintre cele mai mari proiecte pe fonduri europene, care se desfășoară pe raza a 10 UAT-uri din județul Mehedinți unde se asigură furnizarea serviciilor de alimentare cu apa și canalizare (Drobeta-Turnu Severin, Șimian, Izvoru Bârzii, Vânju Mare, Baia de Aramă, Strehaia, Jiana, Burila Mare, Vânjuleț, Hinova).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button