FONDURI EUROPENE PENTRU DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII DE APĂ ȘI CANAL ÎN MEHEDINȚI
Last Updated on ianuarie 16, 2023 by Romeo Crismaru
Operatorul județean de apă-canal, SECOM, implementează un proiect important de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, printr-un proiect european. Investiția va îmbunătăți calitatea serviciilor pentru un număr de 30 de localități.
SECOM a achiziționat aparatură performantă și utilaje de ultimă generație pentru a îmbunătății calitatea serviciilor de apă-canal din județul Mehedinți și pentru a elimina pierderile existente pe rețea. Totul s-a făcut în cadrul unui proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Mehedinți, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Proiectul o valoare de circa 50 milioane de euro. Consiliul Județean Mehedinți este beneficiar al acestui proiect pentru suma de 19 milioane și jumătate de euro.
„Mă bucur să constat că proiectul a fost implementat, au fost achizionate echipamente în valoare de 2 milioane de euro, astăzi am văzut mare parte dintre acestea, dar trebuie să ținem cont că și laboratorul de analiză a apei și a apei uzate au fost retehnologizate și asta e un lucru bun, pentru că nu s-a mai făcut de mult timp așa ceva. Aceste echipamente depistează și pierderile, dar și furturile din rețea, iar în acest fel crește eficiciența econimică a SECOM-ului”, a declarat ALADIN GEORGESCU, președintele Consiliului Județean Mehedinți.
„Cutantumul pierderilor la ora actuală este undeva la 35% la nivelul operatorului de apă canal. Nu stăm foarte rău, acum câțiva ani când am început să lucrăm pe zona asta de pierderi, ne situam undeva la 50%. De acum înainte se vor diminua și mai mult aceste pierderi, odată cu achiziționarea acestor echipamente”, a declarat Adrian Turbat, directorul SECOM
Au fost achiziționate echipamente și utilaje de ultimă generație, de întreținere a rețelelor și de modernizare a laboratoarelor de apă potabilă și apă uzată. Dintre acestea se remarcă utilajele de curățare a conductelor de canalizare precum și cele două auto-laboratoare: un laborator mobil pentru identificarea poluanților în apele uzate și un laborator mobil de detecție a pierderilor de apă. Acesta din urmă este dotat cu ultima tehnologie de identificare a scurgerilor, a conductelor fisurate dar și a branșamentelor clandestine.
„Un al doilea aspect foarte important este legat de posibilitatea de a detecta furturile și pierderile din rețea. Nu numai la noi, ci în întreaga țară este această problemă a furturilor de apă, sunt rețele vechi nemodernizate și oricând pot apărea astfel de pierderi. Laboratorul despre care vorbim ne ajută enorm în a găsi și a rezolva aceste probleme. Sunt milioane de lei pe care îi vom economisi în anii viitori, doar din folosirea cu responsabilitate a acestui laborator”, a transmis Marius Screciu, primarul Municipiului Drobeta-Turnu Severin
SECOM a început implementarea unuia dintre cele mai mari proiecte pe fonduri europene, care se desfășoară pe raza a 10 UAT-uri din județul Mehedinți unde se asigură furnizarea serviciilor de alimentare cu apa și canalizare (Drobeta-Turnu Severin, Șimian, Izvoru Bârzii, Vânju Mare, Baia de Aramă, Strehaia, Jiana, Burila Mare, Vânjuleț, Hinova).