SOCIAL

Haosul din energie distruge afacerile locale. Multe firme, în pragul falimentului! Angajații ar putea fi concediați

„În luna decembrie a anului 2020, am plătit 1.822 de lei, pentru gaz, iar în decembrie 2021, pe o cantitate mult mai mică de gaz, am plătit 12.011 de lei. La curent, am achitat 17.800 de lei, iar în decembrie 2021, iar în decembrie 2020 – doar 5 mii lei. Vorbim despre facturi de 7 – 8 ori mai ridicate. Prețul produsului lor a rămas, însă, același, pentru că acesta este prețul de piață. Eu, ca simplu român, nu pot să nu mă întreb de ce a crescut atât de mult prețul la energie electrică. La gaze, pot să înțeleg – sunt conflicte, este vorba despre o situație mai delicată, însă la energia electrică, această majorare nu se justifică în contextul în care noi, ca țară, producem energie”, ne povestește CORNEL STROESCU, reprezentant al singurei ferme avicole din județul Mehedinți.

Activitatea multor firme a fost grav afectată de pandemie, iar scumpirile din ultima vreme la gaze naturale și curent electric îi pun în dificultate și mai mult pe antreprenori. La această sală de fitness, clienții s-au rărit, iar cheltuielile au crescut.

„Forțat de împrejurări, suntem siliți să reducem cheltuielile. Mai oprim curentul. Însă, cu toate că reducem cantitatea de energie electrică consumată, tot nu ajungem să avem facturile cum eram înainte (adică mult mai mici). Să vă dau un exemplu concret: eu, pe lună, plăteam 720 de lei, luna aceasta, am fost nevoit să caut alt furnizor. Acum, plătesc, pe lună, 2 mii și ceva de lei. După ce că, oricum, am fost serios afectați de pandemie (sălile au fost închise o perioadă, unii clienți nu au vaccin și nu îi pot primi, pentru că așa sunt regulile), eu trebuie să caut clienți în plus, pentru a-mi scoate măcar cheltuielile cu energia. La acestea, se adaugă și alte tipuri de cheltuieli: cablul, chiria, etc.”, ne spune, la rândul său, ALEXANDRU IVAȘCU, proprietarul unei săli de fitness din Drobeta Turnu Severin.

„Cred că toată lumea cunoaște situția dificilă în care se află producătorul român, în ultima perioadă. Plafonarea prețurilor la alimente este ultimul lucru de care avem nevoie, acum. Să sperăm că această măsură va fi gândiți mai bine. Noi, producătorii, nu înțelegem cum noi trebuie să achiționăm energia electrică, gazul, materia primă (făina – în cazul nostru) la preț extraordinar de mare și tot noi să fim obligați să  vindem pâinea la preț plafonat, adică la prețul de anul trecut. Asta înseamnă că, în secunda a doua, noi vom închide și nu vom mai produce nimic. Vă dau niște exemple concrete: gazul îl achiționam, anul trecut, cu 150 lei/Mwh, iar acum, îl luăm cu 700 lei + TVA, un TIR de făină îl luam, acum o lună, cu 10.000 lei mai ieftin decât acum. Asta: deși, anul acesta, în România, s-au produs cereale mai multe decât în vreunul din ultimii 30 de ani. Dacă legiuitorul găsește, cumva, o soluție și intervine la bază, pentru a ne sprijini și pe noi, producătorii, noi nu avem nicio problemă în a vinde produsele nostre către populație la un preț cât mai mic, pentru că ne dăm seama că, și pentru cumpărători, este foarte dificil. Dar dacă se vor plafona produsele, fără un sprijin către noi, asta înseamnă că noi nu vom putea să funcționăm nici măcar o săptămână, rezultând un val întreg de șomeri.”, declară LUIS BICAN, reprezentatul uneia dintre brutăriile de pe raza municipiului Drobeta Turnu Severin.

Luis Bican

Scumpirile în lanț la curent și gaze naturale îi pun în dificultate pe antreprenori. Multe firme sunt, deja, în pragul falimentului, iar o plafonarea a prețurilor alimentelor de bază le-ar pune de-a dreptul pe butuci.

Scenariile sunt sumbre pentru mulți dintre antreprenori, unii dintre ei gândindu-se la a închide afacerile. Până în acest punct, însă, afaceriștii ar putea fi puși în situația de a lua măsuri drastice – scumpiri în lanț la produsele livrate populației.

„Au suferit majorări de preț utilitățile – energia electrică și combustibilul. La materia primă (carnea) nu sunt modificări de preț mari, dar celelalte ingrediente au suferit majorări: membrane, condimente, ambalaje – unele chiar peste 15%. Sunt majorări destul de greu de ținut în frâu. Noi, ca producători de mezeluri, nu am avut altă soluție decât aceea de a recurge, la rândul nostru, la majorări de prețuri la produsul final, pe care îl livrăm. La energia electrică, am plătit cu peste 35% mai mult decât în perioadele anterioare. În aceste condiții, consider că plafonarea prețurilor la alimente nu este o soluție bună”, explică LOREDANA JELCU, reprezentantul unei fabrici de mezeluri din județ.

Afectați vor fi și salariații, pentru care nu se prefigurează un viitor bun. Dacă va continua valul de scumpiri, mulți antreprenori spun că există posibilitatea să pună lacătul pe uși și să concedieze angajații.

Toate aceste scenarii sumbre vin în contextul în care, deja, viața românilor a fost cu mult îngreunată în ultimul an, de alte valuri de scumpiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button