În România, ziua de 15 februarie a fost stabilită ca fiind Ziua Națională a Lecturii
Last Updated on februarie 15, 2024 by Erceanu Ileana
Pe 15 februarie se dorește ca persoanele de toate vârstele să interacționeze și să participe la numeroase tipuri de activități, atât din punct de vedere academic, cât și cultural.
Aceste evenimente au loc în colaborare cu fundații și asociații, având obiectivul simplu de a desfășura activități educaționale accesibile pe scară largă pentru persoanele din toate categoriile sociale, în special cele defavorizate. Ziua Națională a Lecturii are, de asemenea, o semnificație istorică. Pe data de 15 februarie s-au născut două personalități culturale de seamă ale României. Ambele au jucat un rol important în dezvoltarea educației românești, precum și în promovarea lecturii. Aceste două personalități sunt:
Titu Maiorescu — politician și critic literar, fondatorul societății literare Junimea;
Spiru Haret — renumit matematician și ministru al Educației, cunoscut pentru dezvoltarea sistemului educațional modern al țării noastre.
Ziua Națională a Lecturii nu este singurul eveniment de acest tip sărbătorit în țara noastră. România sărbătorește Ziua Internațională a Cărții, încă din anul 1995. A început ca un eveniment anual organizat de UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) pentru a promova publicarea de cărți, lectura și drepturile de autor. Toate aceste eforturi ale UNESCO au fost recunoscute de către Guvernul României, astfel încât s-a discutat încă din 2021 promulgarea unei legi pentru a avea o zi națională a lecturii în România. Aceste eforturi au avut rezultat în 2022, când prima sărbătoare de acest tip a avut loc.
Ziua Națională a Lecturii a creat cadrul necesar pentru desfășurarea de evenimente și activități academice specifice, ce încurajează lectura atât la nivel național, cât și la nivel local.
Astăzi, 15 februarie 2024, de Ziua Națională a Lecturii, la Muzeul Regiunii Porților de Fier, preșcolari de la Școala Gimnazială „Constantin Negreanu”, prin glasul muzeografilor de la Secția Științele Naturii-Acvariu și Pedagogie Muzeală, au pătruns în lumea fascinantă a poveștilor de altădată. Sesiunea de lectură s-a desfășurat în Acvariul muzeului, dat fiind faptul că unul dintre personajele lecturii a fost chiar, „peștișorul de aur”. Vizita copiilor a continuat cu vizionarea unui film 3D în Planetariul muzeului.