ACTUALITATE

Înregistrarea fiscală a contractelor de închiriere, obligatorie

Last Updated on martie 16, 2023 by Romeo Crismaru

Înregistrarea fiscală a contractelor de închiriere este obligatorie! ANAF a modificat procedura de înregistrare a acestor contracte, astfel încât în termen de 30 de zile de la încheierea contractelor trebuie depusă o cerere de înregistrare la administrațiile fiscale.

Înregistrarea contractelor de chirie a redevenit obligatorie în Romania. Conform prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Codului fiscal, contractele de închiriere încheiate după 1 ianuarie 2023 trebuie înregistrate la ANAF  în cel mult 30 de zile. Dacă pentru o scurtă perioadă de timp, nu exista această obligativitate, din acest an nu mai este de glumă! Veniturile obținute din chirii se impozitează conform legii.

Și contractele din anii precedenți, rămase neînregistrate intră sub incidența legii, doar că în acest caz, termenul de declarare este de 90 de zile.

Data înregistrării contractului de chirie sau de locațiune, a modificărilor ulterioare sau a încetării acestuia, în cazul depunerii online, este data înregistrării cererii pe portal, astfel cum rezultă din mesajul electronic de confirmare transmis de sistemul de tranzacționare a informațiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button