Înșelătoriea prin apel telefonic, face ravagii în România
Last Updated on octombrie 10, 2023 by Erceanu Ileana
Un nou tip de înșelătorie face ravagii în România, astfel că polițiștii au transmis care sunt numerele de telefon la care nu trebuie să răspunzi niciodată.
Printre români circulă un nou tip de înșelătorie prin intermediul rețelelor de telefonie mobile. Atacatorii cibernetici au recurs la apeluri telefonice tip spam prin care încearcă să obțină încrederea şi banii oamenilor vulnerabili. Schema a fost botezată de polițiști ”schema apelului pierdut”, și este noua metodă preferată a infractorilor. Potrivit specialiștilor, infractorii dau un apel scurt, care ține câteva secunde. Scopul este să determine persoana respectivă să verifice cine a sunat, însă din acel moment datele noastre vor fi expuse. Numerele de pe care sună infractorii sunt cu prefix de străinătate.
Practic e o metodă veche de mai mulți ani, însă tot mai multă lume cade în plasă, fiind sunați de numere de telefon atipice, de multe ori din Tunisia sau alte țări africane. Ideea e că în momentul în care acel număr e apelat și cineva răspunde, românul naiv care sună va fi taxat. Dacă telefonul face zgomote ciudate în timpul unei conversaţii, îşi pierde puterea bateriei rapid, se supraîncălzeşte sau în mod neaşteptat reporneşte, poate fi un semn indicator că este ascultat!
Există câteva indicii pe care trebuie să le urmărim și la care să avem grijă. Un prim indiciu suspicios ar fi prefixul numărului de la care primim apelul. Specialiștii transmit că în ultima perioadă se folosesc tot mai des prefixe telefonice precum 355 (Albania), 225 (Coasta de Fildeș), 233 (Ghana), 234 (Nigeria) și 260 (Zambia). Așadar, românii sunt sfătuiți să nu răspundă la astfel de numere de telefon și nici să nu sune înapoi, pentru că vor plăti scump. Trebuie menționat că infractorii își actualizează constant bazele de date, iar pe lângă aceste numere de telefon pot să apară oricând și altele.