Laleaua galbenă de stâncă, floare unică în lume, a înflorit la Cazanele Dunării
Last Updated on aprilie 12, 2022 by Toma Mihai
Această lalea înflorește la începutul lunii aprilie și crește doar pe versanţii stâncoşi din rezervaţia naturală Cazanele Dunării și se pare că a fost observată pentru prima dată în anul 1884 de botanistul Vincze von Borbas care a publicat un material despre această floare în “Foaia Asociaţiunii Transilvania”, ziar ce aparea la vremea respectivă la Sibiu, avându-l ca redactor pe G. Barițiu.
Laleaua galbenă de cazane, cum este numită această specie unică în lume, este protejată prin Convenția de la Berna din 19 septembrie 1979 și prin Ordonanța de Urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naționale care trebuie conservate.
Există și o legenedă despre această lalea. Se spune că o fetița nu se înțelegea deloc cu mama sa vitregă. Alungată de-acasă, fetița s-a pierdut pe aceste meleaguri unde a plâns atât de mult încât lacrimile ei s-au transformat în lalele galbene.
Cazanele sunt un sector din defileul Dunării la trecerea prin Munții Carpați. Au o lungime de circa 9 km. Fluviul este mărginit de pereți verticali, stâncoși. Cazanele Dunării și masivele Ciucarul Mare / Ciucarul Mic fac parte din Parcul Natural Porțile de Fier. Aproape de golful Mraconia, se poate observa, săpat in stâncă, chipul lui Decebal, statuia lui Decebal având dimensiunile de 55 m – inălțime și 25 m – lățime, cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa.