EVENIMENT

Lena Sterea: „Judo, cel mai frumos sport din lumea aceasta, are în județul Mehedinți multe diamante neșlefuite”

Lena Sterea este un nume foarte cunoscut în sportul mehedințean. Este antrenor-profesor de Judo la CSM Drobeta Turnu Severin, sportiv în activitate și arbitru continental. Este campioană mondială de 6 ori la veterani și europeană de 6 ori. Pregătește sportivi din județ și, de-a lungul anilor, a avut și are în continuare performanțe sportive notabile la competițiile naționale sau internaționale. Pentru ea, judo în special, dar și sportul, în general, reprezintă nu doar o activitate zilnică, dar și un mod de existență, de a trăi viața frumos și sănătos. Fără lipsă de modestie, Lena Sterea mărturisește: “Îmi place să cred că sunt un model pentru sportivii mei și că mai departe vor proceda și ei ca mine, nu vor renunța la sport, la modul de a se pregăti, și vor căuta să continue activitatea de judo până la adânci și fericite bătrâneți”. Pentru “Informația de Severin”, Lena Sterea ne-a acordat un scurt interviu.   

Reporter: Doamna Lena Sterea, care au fost competițiile sportive la care ați participat în acest an?

Lena Sterea: Înainte a de răspunde la această întrebare, vreau să fac o precizare. Sunt 3 statusuri în activitatea mea sportivă, pe care le am: antrenor de Judo, care este profesia mea de bază și pe care o iubesc foarte mult, sportiv-veteran, ceea ce reprezintă pentru mine o extensie a sportului de performanță, dar totodată este și o motivație personală pentru mine de a mă pregăti și a fi sănătoasă, și antrenor continental. Ca arbitru, am fost în acest an la Sarajevo și la Zagreb. Urmează Atena, toate aceste competiții fiind cupe europene sau Open. Ca antrenor, am participat la Campionatele naționale de cadeți U-18 și U-23 tineret, de unde ne-am întors cu medalii. Ca veteran, urmează să particip la campionatele europene, care vor fi la Atena în perioada 3-5 iunie și Campionatul Mondial, care va avea loc la Cracovia, în Polonia.

Reporter: Ce performanțe ați obținut cu sportivii în acest an?

Lena Sterea: La Cupele Europene de la Sarajevo și Zagreb loturile naționale au obținut rezultate notabile care le-au adus puncte în ranking vârstelor lor. La Zagreb au fost cadeți U-18, la Sarajevo au fost seniori. Campionatele Naționale de la Arad pentru cadet U-18 au adus acasă, la Drobeta Turnu Severin, o campioană, prin Răducan Ana-Maria Lorena, categoria + 70 kg și un loc 7, deci în primii 10, prin Plosceanu Călin-Matei, categoria + 90 kg. Campionatul Național U-23 tineret a adus la Drobeta Turnu Severin un loc 3, medalie de bronz, prin Argint Diana, categoria 52 kg și două locuri 5, prin Răducan Ana-Maria, 78 kg, și Topală Vlad, categoria + 100 kg.

Reporter: Pentru că la competițiile internaționale din acest debut de an ați participat în țări balcanice, cum apreciați sportivii români în comparație cu cei din Balcani?

Lena Sterea: Spațiul balcanic este un izvor nesecat de talente în toate domeniile, cultură, artă, sport, muzică etc. Și, pentru că eu cunosc îndeaproape segmentul sportiv judo, pot spune că țări mici precum Serbia, Bosnia și Herțegovina, Kosovo pot fi modele de implementare a sistemelor care să funcționeze sportul de performanță. De pildă, Kosovo, un stat foarte mic și parțial recunoscut, are în acest moment 3 medalii olimpice de aur, dar guvernul de acolo acordă toată atenția și sprijinul pentru a se ajunge la succesul câștigării acestor medalii. Serbia iarăși poate fi un model, pentru că Serbia are campion mondial și campion european și multe alte rezultate notabile la nivel de juniori și cadeți. Prin comparație, România nu mai are la nivel de seniori vârfuri, așa cum erau altădată. La nivel de juniori au răsărit câteva steluțe, prin urmare talente sunt. Dar la nivel de seniori este foarte greu de pătruns, de obținut medalii, pentru că principala cauză este sistemul social care nu funcționează în avantajul sportului de performanță. Sportul de performanță nu este o alegere obligatorie. Dacă ți-l alegi, trebuie să știi că numai după suferință și renunțări la tot felul de avantaje pe care le presupune tinerețea, poți obține performanțe, însă ai nevoie și de nervi tari, de multă susținere și oameni care să te încurajeze.

Reporter: Ce ne puteți spune despre sportivii din Mehedinți care practică judo și pe care îi antrenați și care credeți că este viitorul acestui sport în județul nostru?

Lena Sterea: Judo, cel mai frumos sport din lumea aceasta, are în județul Mehedinți multe diamante neșlefuite. Există un nucleu de sportivi bine pregătiți care pot face pasul către marea performanță dacă și numai dacă organele și organismele abilitate se vor implica în sprijinul progresului și dezvoltării lor ca mari sportivi. Amintesc câțiva sportivi din Mehedinți cu real talent, care pot face performanțe la nivel mondial: Argint Diana, Răducan Ana-Maria, Topală Vlad, Moldoveanu Sara, Plosceanu Călin-Matei, Sucigan Albert, Cojocaru Teodora, Drocan Andrei. Pepiniera este plină mereu de copii care doresc să practice judo, iar aici mă refer la „Gașca mea de pitici atomici”, cum o numesc eu, care este plină de copii care pot practica la un moment dat sportul de performanță. Însă până la a ajunge să alegi să practici sportul de performanță este un drum lung, o cale anevoioasă, cu multe intersecții sau momente de răscruce, dar care pot fi trecute cu ajutorul familiei, antrenorilor și toți ceilalți care își pot aduce o contribuție la a nu renunța.

Interviu realizat de Mircea Popescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button