ACTUALITATE

„Luna tatălui“ se dublează din 2023

Last Updated on ianuarie 18, 2023 by Romeo Crismaru

 „Luna tatălui“, adică perioada din concediul de creștere a copilului (CCC) în care tatăl poate sta acasă cu copilul, a fost extinsă de la o lună, cât este acum, la două luni. În același timp, dacă tatăl nu solicită acest concediu, plata indemnizației nu se va mai face pentru ultimele două luni din cei 2, respectiv 3 ani (pentru copilul cu dizabilități) de CCC.

Părinții care nu vor solicita acest drept, vor pierde și indemnizația aferentă celor două luni. Modificările OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului vizează concediul paternal, cunoscut sub numele de „luna tatălui“. Din 2023 acesta se va dubla. Schimbările sunt publicate într-o nouă ordonanță de urgență, OUG 164/2022. Prevederile ei vor intra în vigoare în 2023, după modificarea normelor de aplicare. OUG nr. 164/2022 a apărut pe 7 decembrie în Monitorul Oficial, dar prevederile sale se vor aplica odată ce normele de aplicare vor ajunge și ele în Monitorul Oficial – adică în cel mult 60 de zile, conform prevederilor noii ordonanțe. OUG 164 modifică OUG nr. 111/2010 pentru a asigura transpunerea Directivei (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor.

Pentru a beneficia de concediu paternal, angajații trebuie să facă o cerere, la care să atașeze certificatul de naștere al copilului. Din 2023, angajatorii vor trebui informați despre intrarea în CCC cu cel puțin zece zile înainte de începerea efectivă a acestuia.

 Aceasta se face printr-o cerere specială cu privire la perioada preconizată de concediu de creștere. Acest lucru este valabil pentru nașterile produse începând cu 1 ianuarie 2023.  Dacă tatăl nu îndeplinește condițiile de CCC, mama poate primi indemnizația. Pe de altă parte, în situația în care tatăl nu îndeplinește condițiile pentru a intra în concediul de creștere, mama depune documentele aferente și primește și indemnizația pentru luna tatălui, în același cuantum ca și până atunci. Același lucru se aplică și în cazul familiilor monoparentale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button