SANATATE

Medicamentele expirate sau nefolosite trebuie returnate în spitale

Last Updated on octombrie 11, 2023 by Erceanu Ileana

Medicamentele expirate şi neutilizate vor trebui returnate la spitale, publice sau private, unde vor fi amenajate puncte de colectare.

Legea prin care medicamentele expirate şi cele neutilizate vor putea fi duse în puncte de colectare amenajate în curţile spitalelor a fost promulgată marți 10 Octombrie, însă măsura intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Aceasta prevede că medicamentele expirate şi cele neutilizate sunt considerate deşeuri periculoase şi populaţia va fi avertizată asupra acestui lucru. În acest fel, tone de deşeuri periculoase nu vor mai fi aruncate la întâmplare, poluând solul şi apa şi, implicit, crescând riscurile pentru sănătatea oamenilor, se arată într-un comunicat de presă.

„Legea USR îşi propune să rezolve o problemă rămasă nerezolvată zeci de ani: problema poluării farmaceutice. Toate medicamentele care ajung, ca gunoi menajer, la gropile de gunoi şi, de acolo, în sol şi în apă, sunt molecule de sinteză care sunt foarte greu de asimilat în ciclurile naturale. Unele dintre ele, antibioticele în speţă, promovează un fenomen la care, din păcate, România este campioană în Uniunea Europeană: antibiorezistenţa sau creşterea progresivă a rezistenţei la antibiotice. Altele sunt distructori endocrini. Expunerea constantă la molecule de sinteză este o problemă de sănătate publică foarte gravă”, a declarat deputatul USR Adrian Wiener, iniţiator al proiectul de lege.

Legea promulgată de către şeful statului prevede şi introducerea obligativităţii unei menţiuni exprese, în conţinutul materialelor publicitare pentru medicamente destinate publicului larg, potrivit căreia, medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deşeuri periculoase.

Costurile pentru desfăşurarea operaţiunilor de către spitalele publice sau private, sunt asigurate prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Metodologia este stabilită prin norme aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Legea promulgată mai prevede că prospectul va include şi menţionarea vizibilă şi uşor de citit, cu font Times New Roman, format îngroşat şi cu majuscule, cu următoarea atenţionare: „Medicamente expirate şi/sau neutilizate trebuie returnate la spitale publice sau private”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button