ACTUALITATE

Ministerul Educației va avea propria platformă de evaluare pentru clasele primare, gimnaziale și liceale

Last Updated on martie 9, 2023 by Erceanu Ileana

Notele elevilor pot fi trecute în catalog, dar nu pot fi făcute publice fără acordul părintelui sau al elevului major.

Metodologia-cadru de evaluare în mediul online a performanțelor școlare și a competențelor elevilor a fost publicată miercuri, 8 martie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 3.750 din 28 februarie 2023. Ministerul Educației va dezvolta o platformă educațională dedicată procesului de evaluare în mediul online a performanțelor școlare și a competențelor elevilor. Aceasta va respecta măsurile de securitate și de protecție a sănătății elevilor, potrivit metodologiei.

Prevederile metodologiei-cadru se aplică exclusiv pentru procesul de evaluare în mediul online a performanțelor școlare și a competențelor elevilor, desfășurat exclusiv prin intermediul TIC.

În prezent, această platformă nu există, iar în metodologie nu este menționat de când ar putea fi folosită de unitățile de învățământ. În organizarea și desfășurarea activităților în mediul virtual se asigură respectarea cerințelor privind protecția datelor cu caracter personal, conform prevederilor GDPR, se arată în metodologie.

Prin excepție, înregistrarea activităților se poate realiza în scopuri de cercetare științifică, doar în condițiile în care acest lucru este necesar și fără a încălca drepturile utilizatorilor conform prevederilor GDPR. În acest caz va fi necesar consimțământul expres al persoanei sau persoanelor vizate, se arată în document.

O atribuție a Ministerului Educației este de a dezvolta banca de itemi și website-ul dedicat subiectelor evaluărilor, examenelor și competițiilor școlare naționale, precum și resurselor educaționale deschise, realizate prin proiecte naționale cu finanțare externă, necesare activității de evaluare în mediul online a performanțelor școlare și a competențelor elevilor, desfășurată prin intermediul TIC.

Tot Ministerul Educației are sarcina de a sprijini dezvoltarea unor programe pentru dezvoltarea profesională continuă a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, în cadrul domeniului tematic Competențe TIC/digitale. Una dintre atribuțiile școlilor se referă la întreprinderea de demersuri către autoritățile locale pentru asigurarea dispozitivelor și a conexiunii la internet pentru elevii care nu dispun de mijloacele necesare TIC.

Unitățile de învățământ repartizează, prin încheierea unui contract de comodat/prin proces-verbal de predare-primire, dispozitive conectate la internet elevilor care nu dispun de aceste mijloace, potrivit sursei citate. Vor sprijini cadrele didactice și elevii în crearea de conturi pentru accesul la platforma dedicată procesului de evaluare.

În privința cadrelor didactice, acestea oferă consiliere elevilor pentru participarea acestora la activitățile de evaluare în mediul online a performanțelor școlare și a competențelor elevilor. Profesorii administrează la clasă și/sau în cadrul altor activități desfășurate instrumentele de evaluare din platformă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button