EVENIMENT

Muzică pentru o nouă decadă

Last Updated on mai 16, 2023 by Romeo Crismaru

De la ritmurile pline de viață Bhangra (dans popular indian), până la cele calmante Sopana Sangeetham (muzică indiană clasică) din templele Kerala, muzica a jucat un rol important în moștenirea tradițională a Indiei. Directorul muzical, dna. Sneha Khanwalkar își explică părerile despre modul în care această istorie bogată modelează notele contemporane. Vinayak Surya Swami le prezintă în perspectivă.

Zgomotul unui tren local, claxoanele din trafic, gălăgia oamenilor care tușesc sau strănută sau chiar răspunzând la telefoanele lor mobile; melodia este creată în jurul nostru tot timpul. Cred că s-a întâmplat atunci când înregistrarea a fost introdusă oficial în procesul creativ de regie a muzicii, când am început efectiv să înțelegem melodia lucrurilor. Într-o zi și într-o epocă când milioane de oameni își execută sarcinile zilnice purtând căști, suplimentând nenumăratele emoții pe care le poate simți o persoană, este important să înțelegem unde a început totul. Dar asta e valabil pentru restul lumii. În India, muzica a fost întotdeauna inspirată de ceea ce ne înconjoară, fie că este vorba de sunetele din natură sau de cele produse de către om. De la tradițiile noastre populare la raga (colecție de tonuri) clasice și de la instrumente muzicale cântate de muzicienii noștri din mediul rural cu tradițiile muzicale care fac parte din moștenirea noastră – muzica indiană s-a bazat în mod tradițional pe sunetele vieţii. Astăzi, deoarece muzica din India, ca orice alt domeniu, suferă o transformare, este și mai important să ne aprofundăm melodiile noastre native pentru a menține un echilibru între trecut și prezent. De-a lungul creșterii mele, m-am trezit cu sunetul tanpurei (instrument muzical) dimineața. De-a lungul anilor, pe măsură ce m-am pregătit și am învățat mai mult despre muzică, am înțeles că fiecare obiect din jurul nostru are un sunet al său și tot ce este necesar este să găsiți grupul potrivit de melodii. Interesant este că bogăția acustică fenomenală a țării este descoperită doar atunci când cineva decide să exploreze un gen și decide să călătorească și să caute inspirație în locuri de mult uitate.

Această noțiune de a găsi muzică în mediul înconjurător mi-a definit eforturile atunci când am început să fac muzică; am vrut ca tot ce este auditiv să facă parte din aceasta. Fiecare sunet reprezenta o parte diferită a piesei, un sentiment diferit și eu cred că am vrut ca procesul meu de a crea muzică să fie nimic altceva decât democratic! Cântecul meu „Kaala Re” din filmul „Găștile din Wasseypur 2”, care are loc în industria minieră a cărbunelui, începe cu sunetul unui târnăcop care lovește cărbune. Captasem sunetul dintr-o fabrică în care zbârnâiau lanțurile metalice! Moștenirea muzicală indiană are câteva exemple similare, de sunete sau muzică cu note care inspiră. Astăzi, câțiva tineri muzicieni din India redescoperă acest gând. Noii purtători de torțe ai muzicii indiene nu numai că au decis să urmeze o direcție complet nouă, dar au definit această direcție ca fiind una guvernată de culegerea de tradiții din toata țara.

Comparând îndeaproape, vom realiza că ceea ce se numește astăzi „muzică alternativă” a fost adesea respectată cu unele dintre cele mai vechi tradiţii populare ale ţării. De exemplu, tobele indiene adaugă un echilibru ritmului de ghidare către o muzică și o senzație naturală brută, ceva pe care au început majoritatea caselor de discuri contemporane să o încorporeze. Să luăm, de exemplu, comunitatea Manganiyar din Rajasthan, care, conform folclorului, a fost adesea chemată pentru a grăbi apariția ploii în starea deșertică. Se spune, muzica lor, însoțită de dhol (o tobă cu două fețe) și khartaal (două blocuri de lemn pe care artiștii le bat între ele pentru a scoate un sunet puternic), a imitat sunetul tunetului și, astfel, l-a liniștit pe zeul ploii.

Un alt astfel exemplu este  bhatiyali din Bengalul de Vest. Bhatiyali, cunoscut și sub numele de cântecul barcagiului, este mai ales cântat solo, cu puțin sau aproape deloc acompaniament muzical. Experții spun că natura fluvială a regiunii acestui popor, i-a modelat structura muzicală. La fel ca râul care curge, bhatiyali are o melodie armonioasă; iar creșterea și scăderea ritmică a notelor sale, la fel ca fluxul și refluxul apei. Muzica populară este, de asemenea, definită prin amestecul de sunete din natură și răspunsul oamenilor la mediul lor. De exemplu, muzica de pe dealuri are note mai înalte care călătoresc prin munți și văi. În comparație, comunitățile care trăiesc în zone împădurite de câmpii, cântă într-un ton inferior și cu note domoale. Aceastea sunt cele pe care încerc să le surprind în muzica mea.

Există mai mulți artiști și organizații culturale care lucrează pentru propagarea acestor nuanțe fine de tradiții populare și experimente de putere, astfel încât acestea să rămână relevante în timpurile contemporane. Fie că este vorba de „Proiectul de artă rurală Rajasthan” al Fundației Jaipur Virasat, Soorvani Sangathanas (organizația artizanilor de muzică populară) a Tata Trust pentru promovarea artiștilor populari de subzistență din Kutch, Gujarat, sau că este vorba despre evenimente precum Serendipity Arts Festival, care inițiază și pune în scenă colaborări multidisciplinare grandioase, pentru a promova artiști tradiționali și moderni din India – organizațiile creează parteneriate rural-urbane pentru a ne păstra vii tradițiile eufonice și a le aduce în prim-plan.

Primul pas înspre adaptarea melodiilor populare indiene la sunetele moderne de azi, este să ieși în împrejurimile și mediul natural în care această muzică s-a născut și unde se practică și astăzi.

Pentru a explora alte medii și a crea o colaborare de sunete nemaiauzite până acum, am decis să ies și să experimentez ofertele muzicale aproape mistice și foarte diverse ale țării noastre. Dacă încerc introducerea muzicii populare în cinematograful mainstream (de scară largă), trebuie să prezint întreaga cultură, stilul de viață, procesul de gândire, obiceiurile alimentare, politica, istoria și tot ceea ce reprezintă, prin muzică. Ceva ce am făcut cu piesa „Oh Womaniya” din filmul „Găștile din Wasseypur”. Pentru a conferi melodiei un iz rustic, am ales gospodine din Bihar, unde este plasat filmul. În mod similar, pentru cântecul „Jugni” din filmul „Oye Lucky Lucky Oye”, am optat pentru renumitul muzician popular Des Raj Lakhani din Punjab pentru un accent autentic de regiune. Într-unul dintre experimentele mele recente de sunet la Serendipity Arts Festival, 2019, am creat o instalație de sunet „Vânturile schimbării”. Aceasta era un obiect rotativ din metal, lemn, pânză, senzori, cipuri audio și microfoane. Spectatorii au fost încurajați să sufle asupra obiectului, care se învârtea în timp ce aduna suflul și transmitea sunete și vibrații. Pe măsură ce oamenii s-au implicat și mai mult în joaca cu înstalația muzicală, au suflat mai tare sau mai încet, în funcție pe starea lor de spirit, trimițând astfel semnale acustice!

Astăzi, majoritatea muzicienilor alternativi se concentrează pe crearea de oportunități mai egalitare pentru ascultători și artiști deopotrivă și caută inspirații în trecut. Am speranță în schimbarea muzicii din curentul majorității către forme de muzică descentralizate care permit experimentări în mod constant. Eu cred că trebuie să pătrundem adânc în tradiții pentru a construi bine viitorul muzicii indiene.

Autor: Vinayak Surya Swami

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button