Noi reguli UE pentru miere, sucul de fructe și dulceață
Last Updated on decembrie 13, 2023 by Erceanu Ileana
Borcanele de miere, dulceață, gem și sucurile de fructe vor fi etichetate cu țara de proveniență a ingredientelor. Această decizie a fost luată în Parlamentul European.
Legislația actuala nu-i obligă pe producători să treacă pe etichetă proveniența ingredientelor. Cel mai des, mierea este falsificată cu glucoză ori sirop de porumb, de trestie de zahăr sau de orez. Amenzii usturătoare pentru cei care sunt prinși cu miere falsificată pentru vânzare.
Și asta pentru că ne confruntăm cu o cantitate enormă de produse falsificate. În multe cazuri, mierea contrafăcută este amestecată cu urme de miere naturală, dar prețul cerut este pentru un produs premium.Chiar dacă producem multă miere, importăm în cantități tot mai mari. Borcanele aduse de peste mări și țări ajung în rafturi între cele autohtone dar pentru că au preț mai mic sunt preferate de multi. Conform Institutului Național de Statistică, un român manâncă în medie, anual, 25 de kilograme de produse care conțin miere sau zahăr. Uniunea Europeană importă în cea mai mare parte miere din China, Ucraina, Turcia, Brazilia, Mexic și Argentina. Pentru amestecurile de miere provenite din comunitatea europeană şi/sau ţări terţe, producătorii, procesatorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze vizibil pe etichetă ţara sau ţările de origine, după caz, prevede legea.