SOCIAL

Noul prag de impozitare a pensiilor

Last Updated on mai 30, 2024 by Erceanu Ileana

Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu miniștrii, iar în cadrul Guvernului se fac calcule pentru noul prag de impozitare al pensiilor.

 Premierul a cerut să nu fie ”un prag din pix de 3000 de lei”, ci un prag care să țină cont de inflație și puterea de cumpărare. Până vor fi recalculate pensiile ar trebui să fie găsit un mecasim pentru pragul de impozitare. Acum se aplică 10% impozit pentru pensiile de peste 2000 de lei.”, a explicat Marcel Ciolacu, conform surselor guvernamentale. Premierul le-a spus miniștrilor că nu vrea ca noul prag să fie unul ”din pix” și vrea să fie calculat în funcție de inflație și puterea de cumpărare. De asemenea, în cadrul Guvernului se analizează situația în funcție de creșterile de pensii, de la 1 septembrie. Ca urmare a recalculării, mulți pensionari vor trece de actualul prag de 2000 de lei, iar dacă le mărești pensia și apoi o impozitezi, creșterea nu va fi resimțită de către pensionari.

Ciolacu vrea un sistem predictibil

În declarațiile sale publice, premierul a explicat că își dorește ca noul sistem de impozitare a pensiilor să fie unul predictibil și să nu mai depindă de ”subiectivismul unui premier sau al Guvernului”.

”Eu vreau ca statul român să fie sustenabil și predictibil. Dacă doriți să continuăm discuția pe colțul mesei sau când cineva vrea să anunțe ceva favorabil vine și spune mărim de la 2000 la 2200. Eu vreau să creez un mecanism, la fel ca la salariul minim european, pentru că o societate se dezvoltă și este sustenabilă, atunci când politicul nu intervine o perioadă lungă de timp în funcție de ceva subiectiv. Când s-a stabilit un plafon de 2000 de lei erau alte condiții, erau anumite prețuri, era o anumită inflație, nu am avut criză energetică etc. În funcție de puterea de cumpărare, acest mecanism să funcționeze singur. Nu să vină un prim-ministru să spună că m-am gândit eu să vă măresc. Mecanismul să se bazeze pe statistică, să vină datele de la INS, să nu mai decidă Guvernul împreună cu patronatele, cu sindicatele. Acest mecanism este predictibil! Indiferent ce reformă fiscală faci, dacă nu închizi întreg lanțul nu poți obține sustenabilitatea și predictibilitatea nu închizi nimic. Noi analizăm pentru un sistem predictibil.”, a spus Marcel Ciolacu. Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat că se gândește un sistem prin care să fie protejați pensionarii cu venituri mici. Noul sistem de impozitare va fi introdus de la 1 septembrie, atunci când vor fi virate pensiile recalculate.

Sursa: stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button