O altă dreaptă, fără o aripă
Last Updated on septembrie 18, 2024 by Romeo Crismaru

După ce USR a decis să meargă singur la alegerile parlamentare și prezidențiale din acest an, chiar dacă la locale și europarlamentare a fost parte a Alianței Dreapta Unită, celelalte partide din această alianță, PMP și Forța Dreptei, au luat hotărârea de a candida împreună, susținute și de alte formațiuni politice mai mici, avându-l pe Ludovic Orban drept candidat comun la funcția de președinte al României.
Dorința USR de a candida singur a fost evident o decizie care a avut la bază un orgoliu politic, deoarece după rezultatul slab înregistrat la europarlamentare, USR crede că singur are mai multe șanse. Este o iluzie, pentru că rezultatul sub așteptări obținut de Alianța Dreapta Unită a fost tocmai o strategie greșită a USR care a renunțat la unii europarlamentari de-ai săi care s-a dovedit la vot că au câștigat ca independenți foarte multe voturi, unul chiar a intrat în Parlamentul European ca independent, dar și că a exclus Reper, facțiunea ruptă din USR și condusă de Dacian Cioloș, care de asemenea a obținut un procent de peste 3%. Dacă toți aceștia ar fi candidat din partea Alianței Dreapta Unită, cu siguranță scorul acesteia ar fi fost mult mai mare.
Rămas fără USR, fără o aripă a ceea ce a fost Alianța Dreapta Unită, PMP și Forța Dreptei au strâns rândurile și s-au coalizat pentru a oferi o alternativă de dreapta la alegerile care urmează să vină. Era tot ce puteau face în noul context politic și electoral, pentru că niciunul din aceste partide nu avea nicio șansă de unul singur și niciunul nu și-ar fi permis să nu participe în alegeri. Ca să nu existe un prag mai mare pentru alianță, s-a decis să se candideze din parte Forța Dreptei, pentru că acest partid este unul parlamentar și are dreptul să aibă reprezentanți în secțiile de votare. Altfel spus, ca să intre în Parlamentul României, noua alianță formată din aceste partide are nevoie să obțină un procent de 5%, pragul necesar pentru un singur partid.
Este greu de crezut care vor fi șansele acestor partide la alegerile parlamentare, dacă ele vor reuși să obțină pragul necesar pentru a accede în Parlamentul României. Cert este că Ludovic Orban este un politician cu multă experiență politică și electorală și, cel mai probabil, de prestația sa ca și candidat la cea mai înaltă funcție în stat depinde și scorul pentru parlamentare, dar, în același timp, și de cât reușește să rupă din electoratul PNL și USR, celelalte două partide considerate a fi tot de dreapta.