EVENIMENT

O călătorie înapoi în istorie, spre magica insulă ADA-KALEH

Se spune că semnificația istoriei este mult mai profundă atunci când este privită prin ochii celor care au scris-o. În calitate de partener al proiectului „ADA – KALEH, Mon Amour”, Consiliul Județean Mehedinți, reprezentat de președintele Aladin Georgescu și vicepreședintele Ramona Cupă a fost alături, sâmbătă, într-o călătorie spre amintiri, alături de zeci de foști locuitori ai Insulei Ada – Kaleh, veniți din mai multe zone ale țării, care împreună E.S. Fusun Aramaz, Ambasadorul Turciei la București, au retrăit momentele copilăriei și tinereții petrecute în paradisul pierdut de pe insula scufundată. Oaspeții au revăzut locul în care insula a fost scufundată, Muzeul de la Porțile de Fier I, dar și Insula Șimian, unde o parte din paradisul Ada-Kaleh a fost strămutat.

„Am avut parte astăzi de o călătorie emoționantă, în timpul căreia zeci de foști locuitori ai Insulei Ada – Kaleh, veniți din mai multe zone ale țării, împreună cu E.S. Fusun Aramaz, Ambasadorul Turciei la București, au retrăit momentele copilăriei și tinereții petrecute în paradisul pierdut de pe insula Ada- Kaleh. De asemenea, reprezentanți ai Asociației pentru Cultură și Tradiție “Anton Pann” și membri ai Uniunii Democrate Turce, au fost oaspeții Consiliului Județean, într-un periplu pe Dunăre, atât în zona unde a fost scufundată Insula Ada -Kaleh, cât și la Cetatea, strămutată în anii ’60, pe Insula Șimian. Oaspeții noștri, veniți în Mehedinți pentru derularea proiectului “Ada – Kaleh Mon Amour”, au reușit să ne transmită și nouă emoția revederii plaiurilor natale pierdute pentru todeauna și am fost cu toții fericiți că putem în continuare păstra amintirea acelor meleaguri de poveste”, scrie vicepreședintele Consiliului Județean Mehedinți, Ramona Cupă, pe contul său de Facebook.

Delegația, din care a făcut parte și prefectul județului Mehedinți, Alin Isuf, a vizitat zona fostei insule Ada – Kaleh, i-a însoțit pe oaspeți la Muzeul Hidrocentralei Porțile de Fier I, acolo unde sunt expuse obiecte originale sau replici fidele ce redau aspecte ale vieții de pe insula scufundată. „Cu toții am fost de acord că memoria istoriei trebuie conservată, iar faptul că Muzeul Regiunii Porților de Fier și Consiliul Județean Mehedinți au păstrat vie amintirea insulei Ada-Kaleh, arată întregul nostru respect pentru locuitorii paradisului scufundat”, spune Ramona Cupă.

În a doua parte a zilei, cei care au trăit pe Ada – Kaleh au vizitat pentru prima dată cetatea și au căutat chiar locurile în care ar fi putut fi localizate casele în care s-au născut.

„Mulțumesc în mod deosebit Excelenței Sale, doamnei Ambasador Fusun Aramaz, pentru interesul acordat județului nostru și pentru că revine aici de fiecare dată cu bucurie și plăcere!”, a mai precizat vicepreședintele CJ Mehedinți, Ramona Cupă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button