O competiție prezidențială atipică
Last Updated on octombrie 16, 2024 by Romeo Crismaru
Competiția pentru alegerile prezidențiale din acest an este una atipică și conține o mare miză politică. Fapt fără precedent în istoria acestui tip de scrutin, aceste alegeri prezidențiale sunt caracterizate de o adevărată inflație de candidați, cu mulți independenți, unii dintre ei foști politicieni care au deținut funcții importante în statul român.
Este ciudat cum astfel de politicieni nu au fost cooptați de unele partide drept candidați, cum ciudată este și dorința lor de a candida, știind că nu au un partid în spate care să-i susțină și cu atât mai puțin să intre în turul 2. Miza lor este doar aceea de a-și negocia voturile pentru unul din candidații ajunși în actul final, în schimbul cărora să obțină anumite poziții în noua configurație politică a țării, fie la nivelul administrației prezidențiale, fie în administrația centrală, în noul Guvern al țării. Atipic pentru această competiție electorală este și fragmentarea spectrului politic cu tot felul de candidați care se revendică a fi reprezentanții unei doctrine politice. Cu excepția PSD, care nu are concurent pe culoarul de stânga, zona de dreapta și cea considerată suveranistă are tot felul de contracandidați, situație care inevitabil va duce la fragmentarea votului.
De asemenea, cu excepția candidatului PSD, președintele partidului, Marcel Ciolacu, intrat garantat în turul 2, cealaltă posibilă variantă electorală care să intre în turul 2 este incertă, total necunoscută. În momentul de față nimeni nu poate spune cu certitudine cu cine se va confrunta Marcel Ciolacu în finala prezidențială, fiind posibil orice. Nu în ultimul rând se observă la acest scrutin calitatea foarte slabă a unor candidați, care deja au făcut o serie de gafe impardonabile pentru înălțimea funcție la care aspiră. Cum poate deveni un astfel de candidat președintele României din moment ce face tot felul de gafe și nu cunoaște bine care sunt atribuțiile președintelui țării, nemaivorbind de rolul său în politica externă?
Cu siguranță în timpul campaniei electorale vor mai apărea astfel de gafe, pentru că unii dintre acești candidați vor fi provocați fie de ceilalți contracandidați, fie de presă. Una peste alta, campania pentru alegerile prezidențiale din acest an va fi una foarte disputată și cu o mare încărcătură emoțională, în care fiecare candidat va încerca să obțină cât mai mult; cei care au un partid puternic în spate să nu se facă de râs obținând un scor sub media partidului (la ce candidați avem, există un astfel de risc!), iar cei care candidează pe partide mici să rupă cât mai mult din bazinul electoral al partidelor de aceeași orientare politică.