ACTUALITATE

O nouă formulă de calcul și de indexare a pensiilor

Planul fiscal, transmis și Comisiei Europene, prevede creșterea la 6% a contribuției la Pilonul II de pensii, cu diversificarea investițiilor, dar și o nouă formulă de calcul și de indexare a pensiilor, fără creșteri ad-hoc și fără noi pensii speciale.

Planul bugetar-structural pe termen 2025-2031, transmis Comisiei Europene și publicat de Ministerul Finanțelor, prevede creșterea contribuțiilor la PIlonul II de pensii de la 4,75% la 6% până în anul 2031. Guvernul va continua reforma pensiilor cu diversificarea investițiilor în cadrul Pilonului II, introducerea unei noi formule de calcul pentru pensii și a unei noi reguli de indexare a pensiilor, cu interzicerea apariției de noi categorii de pensii speciale, relevă datele analizate de Profit.ro. În aceste condiții, reforma pensiilor generale va avea un impact bugetar de -1,8% din PIB de-a lungul perioadei de prognoză 2025 – 2031, iar, în aceeași perioadă, reforma pensiilor speciale va avea un impact de -0,08% din PIB.
Reforma pensiilor, susține Guvernul, se concentrează pe asigurarea sustenabilității fiscale și pe digitalizarea Pilonului II al sistemului de pensii, precum și pe diversificarea investițiilor în cadrul pensiilor private.
*Asigurarea sustenabilității fiscale a Pilonului II prin creșterea contribuțiilor de la 4,75% la 6% până în anul 2031: creșterea contribuțiilor la Pilonul II, asigură viabilitatea financiară pe termen lung a acestui pilon. Aceasta răspunde direct recomandării specifice de țară (CSR) 2019.2 de a asigura sustenabilitatea sistemului public de pensii și viabilitatea pe termen lung a fondurilor de pensii din Pilonul II. *Digitalizarea sistemului de pensii private: prin introducerea de instrumente digitale pentru gestionarea și monitorizarea pensiilor private, reforma reduce sarcinile administrative, îmbunătățește acuratețea datelor și accelerează timpii de procesare. Platformele digitale permit o mai bună coordonare între entitățile publice și private, facilitând monitorizarea în timp real a contribuțiilor, investițiilor și plăților.

*Diversificarea investițiilor în cadrul Pilonului II: diversificarea investițiilor în cadrul sistemului de pensii din Pilonul II asigură o mai bună protecție a fondurilor de pensii private împotriva volatilității pieței. Prin extinderea investițiilor pe diferite clase de active, reforma reduce riscul unor pierderi semnificative din cauza scăderilor de piață sau a șocurilor specifice unor sectoare. Un portofoliu de investiții diversificat crește reziliența fondurilor de pensii, contribuind la protejarea economiilor pentru pensie ale contribuabililor, arată Guvernul.

– Introducerea unei noi formule de calcul pentru pensii: noua formulă de calcul pentru pensiile noi și cele aflate în plată are scopul de a asigura sustenabilitatea fiscală a sistemului de pensii. Parametrii formulei vor reflecta starea financiară a sistemului, asigurând că beneficiile nu depășesc capacitatea economică a țării. De asemenea, interzicerea creșterilor ad-hoc ale pensiilor fără măsuri fiscale compensatorii previne creșteri nesustenabile ale cheltuielilor cu pensiile, contribuind la predictibilitatea și responsabilitatea fiscală;

*Introducerea unei noi reguli de indexare a pensiilor: Noua regulă de indexare a pensiilor va asigura că majorările sunt realizate pe baza unor criterii clare, stabilite prin lege, și nu dinmotive discreționare sau politice. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button