SOCIAL

Ordinul de protecție provizoriu va fi instituit imediat la cererea victimei

Last Updated on martie 1, 2024 by Erceanu Ileana

 Legea a fost promulgată. Ordinul de protecţie provizoriu se comunică agresorului şi victimei. 

Ordinul de protecție va putea fi emis pentru toate formele de violență, inclusiv pentru hărțuire online sau la telefon.
Potrivit legii, ordinul de protecţie provizoriu se emite de îndată, la cererea scrisă a victimei actelor de violenţă sau, după caz, a tutorelui ori a altui reprezentant legal al acesteia, de către poliţiştii care, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, iau cunoştinţă de săvârşirea unui act de violenţă, iar din evaluarea situaţiei de fapt rezultă că există risc iminent cu privire la săvârşirea unui alt act de violenţă îndreptat împotriva victimei, care pune în pericol viaţa, integritatea fizică ori libertatea acesteia.

 În cazul în care polițistul aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu este sesizat în orice mod, inclusiv prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență 112 cu privire la săvârșirea unui act de violenţă, acesta are obligaţia de a aduce la cunoștință victimei sau, după caz, tutorelui ori altui reprezentant legal al acesteia, dreptul de a solicita un ordin de protecţie provizoriu faţă de agresor, precum şi de a-i pune la dispoziţie formularul de cerere, dacă aceasta doreşte să solicite respectivul ordin.
În situaţia în care victima nu solicită ordinul de protecţie provizoriu, i se aduce la cunoştinţă posibilitatea formulării unei cereri pentru emiterea unui ordin de protecţie în temeiul legii şi i se pune la dispoziţie formularul de cerere.
Victima va fi protejată indiferent cine este agresorul. Prin această lege, extindem ordinul de protecție la toate victimele care au nevoie de protecție, în urma tuturor formelor de violență, indiferent de relația care există între victimă și agresor.

Se va interveni nu doar în cazul violențelor fizice, ci și acolo unde sunt acte de hărțuire online, apeluri telefonice multiple, de multe ori la ore nepotrivite, urmărirea în mod repetat, fără drept sau interes legitim, a unei femei sau supravegherea locuinței acesteia sau a altor locuri și multe altele. Voi face tot ce e nevoie pentru a promova acest proiect în fiecare județ, în fața fiecărui cetățean”, a declarat, joi, ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

În urma aprobării de către guvern, proiectul de act normativ va fi trimis Parlamentului pentru adoptare, urmând să intre în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also
Close
Back to top button